Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 17:28

Δωρεάν προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στον Δήμο Οιχαλίας

Γράφτηκε από την

 

Δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο για τις γυναίκες της περιοχής, οργανώνουν 20 με 22 Απριλίου, ο Δήμος Οιχαλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε).

Στόχος της σημαντικής αυτής δράσης είναι να βοηθηθούν οι γυναίκες, που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ή και οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο.

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας συνεχίζοντας το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, θα βρίσκεται: Την Πέμπτη 20 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά. Την Παρασκευή 21 Απριλίου στο ΚΕΠ Διαβολιτσίου. Το Σάββατο 22 Απριλίου στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Δωρίου.

Ώρες λειτουργίας της μονάδας είναι από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (ανώτερος αριθμός εξέτασης την ημέρα 40 άτομα). Προϋποθέσεις για το μαστογραφικό έλεγχο: Ηλικίες γυναικών από 35 έως 49 ετών και από 70 και άνω. Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες. Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό. Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Πληροφορίες και ραντεβού για τη δράση και τον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο, οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να έχουν από το Γραφείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, 27243 60343). Ώρες επικοινωνίας 10 π.μ. - 12 μ. μέχρι και τις 18 Απριλίου.

Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας. Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της ΕΑΕ καλύπτει τις γυναίκες από 35 έως 49 ετών και από 70 και άνω. Οι γυναίκες ηλικίας 50-69 έτων καλύπτονται από το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, δωρεάν μετά από ραντεβού σε ιδιωτικά και δημόσια διαγνωστικά κέντρα.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος - Προέδρος της ΕΑΕ αναφερόμενος στην δράση τονίζει: “Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που η κινητή μονάδα μαστογράφου μέσω των χορηγών μας μπορεί να επισκέπτεται απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Μέχρι τώρα με την πράσινη κινητή μονάδα μαστογράφου της ΕΑΕ έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 8.000 μαστογραφίες και στόχος μας είναι να εξεταστούν όσο δυνατόν περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές μονάδες.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν”.

Περισσότερες πληροφορίες: cancerhellas.org – Facebook: https://www.facebook.com/HellenicCancerSociety - Instagram: https://www.instagram.com/cancerhellas/ Τηλ.: 210.38.26.600 #cancerhellas.