Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 08:34

Ψηφιακά αιτήσεις για προσωπικό βοηθό σε ΑμεΑ - Σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήσεων

Γράφτηκε από την
Ψηφιακά αιτήσεις για προσωπικό βοηθό σε ΑμεΑ - Σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήσεων

 

 

Μέχρι και τις 11 Ιουνίου τα άτομα με αναπηρία στο νομό, που θέλουν να αποκτήσουν προσωπικό βοηθό, θα μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr

Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως προσωπικοί βοηθοί ατόμων με αναπηρία, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, μπορούν επίσης να υποβάλλουν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία, μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται έως 1.663 ευρώ μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν για προσωπική βοήθεια. Μέσα από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν έναν ή περισσότερους προσωπικούς βοηθούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Αντίστοιχα, όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως προσωπικοί βοηθοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση, που παρέχεται δωρεάν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να επιλεγούν από τους ωφελούμενους με αναπηρία.

 

ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Ειδικότερα για τον προσωπικό βοηθό ατόμων με αναπηρία προβλέπεται (άρθρο 36) η πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, εντός επιλεγμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας. Η πρώτη φάση ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της και θα καλύψει 1.000 άτομα για δύο χρόνια. Η δεύτερη φάση που τώρα εκκινεί το υπουργείο θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας και η υπηρεσία θα παρέχεται για έναν χρόνο. Τον προσωπικό βοηθό θα τον προσλαμβάνουν οι ίδιοι και θα τον πληρώνει το κράτος, και αυτός θα διευκολύνει το άτομο με αναπηρία (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή) σε δράσεις της ζωής του. Θα είναι, δηλαδή, ο αρωγός στην καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία, που θα φροντίζει για ό,τι έχει ανάγκη ο άνθρωπος αυτός αναφορικά με μια αυτόνομη διαβίωση, σε τομείς που αφορούν την αυτοεξυπηρέτηση, την κοινωνικοποίηση, την εργασία, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία του κ.ά.

 

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 60.000 ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Επιλέξιμοι ωφελούμενοι, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, είναι άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών με πιστοποιημένη αναπηρία (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή). Οι
ωφελούμενοι του πιλοτικού προγράμματος προκύπτουν κατόπιν επιλογής αντιπροσωπευτικού δείγματος μεταξύ των αιτούντων στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη ιδίως τα εξής: είδος αναπηρίας, ηλικιακή ομάδα, φύλο, καθεστώς απασχόλησης ή μη, περιοχή διαβίωσης, σύνθεση/είδος νοικοκυριού. Για την επιλογή των αιτούντων ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται σε κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, τα άτομα με αναπηρία υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 8% – 10% του πληθυσμού, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Πελοποννήσου Νίκο Καραλή, ζουν 60.000 άτομα με αναπηρία.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η εκτίμηση της ανάγκης παροχής προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία γίνεται από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα. Οι εν λόγω επιτροπές αξιολογούν, ιδίως, με βάση τη δυνατότητα αυτοφροντίδας, αυτοεξυπηρέτησης, κινητικότητας και γνωστικής αντίληψης των αιτούντων, την ανάγκη, τη διάρκεια και την περιοδικότητα παροχής προσωπικού βοηθού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις συνθήκες ζωής τους. Επίσης, το άτομο με αναπηρία στο οποίο παρέχεται προσωπικός βοηθός μπορεί να λαμβάνει την υπηρεσία είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου παρόχου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και οδηγίες στο https://prosopikosvoithos.gov.gr. Μπορούν επίσης να απευθύνουν τις απορίες τους τηλεφωνικώς, είτε στον αριθμό 1555 (χωρίς χρέωση, επιλέγοντας 3-ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια το 8), είτε στον αριθμό 210 7000240 (με αστική χρέωση, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, εργάσιμες ημέρες).


NEWSLETTER