Κυριακή, 28 Μαϊος 2023 08:03

Dentist Pass: Σημαντική η οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία

Γράφτηκε από την
Dentist Pass: Σημαντική η οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία

 

Την αξία της οδοντιατρικής πρόληψης στην παιδική ηλικία αναδεικνύει η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου μιλώντας στην “Ε” με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το Dentist pass.

Ένα πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, που χορηγείται χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια σε όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 χρόνων, το οποίο θα δώσει το κίνητρο για να πάει πρώτη φορά ένα παιδί στον οδοντίατρο.

Οι προληπτικές δράσεις του dentist pass καλύπτουν 4 οδοντιατρικές πράξεις: έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό - απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας, φθορίωση δοντιών και οδηγίες στοματικής υγείας.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος, γονιός ή κηδεμόνας, λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) με το ποσό των 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί, που μπορεί να καλύψει το συνολικό κόστος των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας. Οι οδοντιατρικές πράξεις παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ η ισχύς της ψηφιακής κάρτας από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί είναι 6 μήνες.

 

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και θα συνεχιστούν έως τις 22 Οκτωβρίου. Γίνονται μέσω του: vouchers.gov.gr/dentistpass, στα ΚΕΠ, ή και χρησιμοποιώντας την εφαρμογή σάρωσης με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου για την αίτηση.

Η πρόεδρος του ΟΣΜ Τζίνα Θεοδωροπούλου καλεί τους γονείς και κηδεμόνες να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για μια προληπτική επίσκεψη του παιδιού τους στον οδοντίατρο και να μην αφήσουν να χαθεί το ποσό. Η ίδια άλλωστε επισημαίνει πως είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών που επισκέπτονται νωρίς τον οδοντίατρο, με κατάληξη να τον φοβούνται και να παραμελούν τα δόντια και την στοματική υγιεινή τους. Υπενθυμίζει ακόμη πως τα προγράμματα προληπτικής οδοντιατρικής είναι ένα πάγιο αίτημα τόσο του συλλόγου οδοντιάτρων του νομού όσο και της Ομοσπονδίας τους. Μάλιστα, οι οδοντίατροι προτείνουν το dentist pass να επεκταθεί ηλικιακά σε εφήβους μέχρι 18 χρόνων, όπως προέβλεπε άλλωστε η πρόταση για την εφαρμογή προγράμματος προληπτικών οδοντιατρικών πράξεων που είχε καταθέσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στους αρμόδιους κρατικούς φορείς.   

Ν.Κ.


NEWSLETTER