Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 09:00

Oυραγός η Μεσσηνία στην συλλογή αίματος

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Σε ουραγούς στη συλλογή μονάδων αίματος αναδεικνύονται οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Μεσσηνίας και γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) αναφορικά με τη συλλογή αίματος κατά τη διάρκεια του 2022. Με εξαίρεση τις νοσοκομειακές μονάδες Κορίνθου και Σπάρτης που κυριαρχούν στη συλλογή εθελοντικού αίματος, με επιδόσεις υψηλότερες από το 65,34% που είναι ο πανελλαδικός μέσος όρος, στη Μεσσηνία για το 2022 συγκεντρώθηκαν 5.542 μονάδες: 4.555 μονάδες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, από το οποίο μόλις το 40,94% ήταν από εθελοντές αιμοδότες και 987 μονάδες στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με το 66,36% να προέρχεται από εθελοντές.

Ο Μεσσήνιος πρόεδρος του ΕΚΕΑ, ιατρός - παθολόγος Παναγιώτης Κατσίβελας, μιλώντας στην “Ε” με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη παρατηρεί πως “η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην αξιολόγηση των Περιφερειών της χώρας μας με μόλις 38,2 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους και 24,88 μονάδες εθελοντικού αίματος ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της χώρας είναι αντίστοιχα 50,71 και 32,98 μονάδες”.

Στη Μεσσηνία ειδικότερα, “το 2022 συγκεντρώθηκαν συνολικά 34,22 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους και μόλις 15,56 μονάδες από εθελοντές αιμοδότες ανά 1.000 κατοίκους”.

 

ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Με αίμα από εθελοντές αιμοδότες κάλυψε η χώρα το 65,34% των αναγκών σε μονάδες αίματος κατά την περσινή χρονιά. Και παρόλο που οι νοσοκομειακές μονάδες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στη συλλογή αίματος, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εξαίρεση όπως προαναφέρθηκε αυτές της Σπάρτης και της Κορίνθου, υπολείπονται κατά πολύ του πανελλαδικού μέσου όρου. Στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και αφορούν στην αιμοδοσία για το 2022, το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας επισημαίνει την πρόοδο των αριθμών, αλλά και τις ελλείψεις που παραμένουν, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι “η Ελλάδα πέρυσι χρειάστηκε για την φροντίδα και θεραπεία των ασθενών 554.494 μονάδες, εκ των οποίων οι 534.494 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία και 20.000 μονάδες παραλήφθηκαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι ανάγκες σε αίμα ήταν λιγότερες του συνήθους, λόγω του ότι η προτεραιότητα στην λειτουργία του ΕΣΥ ήταν η αντιμετώπισή της. Φαίνεται, επίσης, ότι η στρατηγική για εξορθολογισμό των μεταγγίσεων και της χρήσης του αίματος έχει θετικά αποτελέσματα”.

 

348.783 ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Από τις 534.494 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν το 2022, οι 348.783 μονάδες προήλθαν από εθελοντές αιμοδότες, ήτοι το 65,34%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι συλλέχθηκαν περισσότερες μονάδες εθελοντικού αίματος και από αυτό το 2018, οπότε είχαμε την τραγωδία στο Μάτι Αττικής και εμφανίστηκε μια έξαρση του εθελοντισμού. Παράλληλα, η εξάρτηση από το αίμα αντικατάστασης, δηλαδή το αίμα που προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών φαίνεται ότι μειώνεται σημαντικά.

Σημαντική και αναντικατάστατη είναι σύμφωνα με το ΕΚΕΑ και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την φροντίδα των ασθενών με μεσογειακή αναιμία και τις άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, οι ανάγκες της χώρας πέρυσι ανήλθαν σε 100.000 μονάδες αίματος, που αντιστοιχούν σε 2.100 ασθενείς. Λόγω του ότι στην Ελλάδα δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη με συνέπεια και διάρκεια, η χώρα αναγκάζεται να εισάγει αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αν και οι εισαγόμενες ποσότητες μειώνονται στο χρόνο.

 

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Όπως επισημαίνει το ΕΚΕΑ, οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας    της χώρας συμβάλλουν και προσπαθούν για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος. Σε αυτή την προσπάθεια, κάποιες, για διαφόρους λόγους, έχουν καλύτερες επιδόσεις. Πάντως, στα 15 καλύτερα νοσοκομεία, με κριτήριο τον αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέγουν, δεν είναι κανένα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με κριτήριο, ωστόσο, το ποσοστό του εθελοντικού αίματος που συλλέγουν, μεταξύ των 20 νοσοκομείων με τις καλύτερες επιδόσεις είναι αυτά της Κορίνθου, που καταλαμβάνει την 7η θέση πανελλαδικά με ποσοστό 80,37% και της Σπάρτης, που καταλαμβάνει την 8η θέση πανελλαδικά με ποσοστό 79,92% - ενώ ο μέσος όρος της χώρας είναι 65,34%.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ

“Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη θέλω να πω ένα ειλικρινές και εγκάρδιο ευχαριστώ σε όλους όσους συμβάλλουν στην προσπάθεια για την εξασφάλιση της επάρκειας αίματος για την χώρα μας, ιδιαίτερα τον εθελοντή αιμοδότη ένα εξαιρετικό πρότυπο ανθρώπου που οφείλουμε όλοι όσοι μπορούμε να το ακολουθούμε. Μετά την μεγάλη κρίση που πέρασε το Σύστημα της Αιμοδοσίας της Ελλάδας κατά της περίοδο της πανδημίας Covid 19 και τώρα που επήλθε η ηρεμία σε αυτό, έχουμε τον χρόνο και την δυνατότητα να βελτιώσουμε και να διορθωθούμε σε περιοχές που υπάρχει υστέρηση από τις μέσες επιδόσεις της χώρας μας για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν συμβάλλει σύμφωνα με τις δυνατότητές της στην συλλογή αίματος. Έτσι καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην αξιολόγηση των Περιφερειών της χώρας μας με μόλις 38,2 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους και 24,88 μονάδες εθελοντικού αίματος ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της χώρας είναι αντίστοιχα 50,71 και 32,98. Στη Μεσσηνία ειδικότερα για το 2022 συγκεντρώθηκαν 5.542 μονάδες και από τις δύο νοσηλευτικές μονάδες, 4.555 μονάδες από το Νοσοκομείο Καλαμάτας από το οποίο το μόλις το 40,94% ήταν εθελοντικό και 987 μονάδες στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με 66,36% εθελοντικό.

Στη Μεσσηνία το 2022 συγκεντρώθηκαν 34,22 μονάδες αίματος ανά 1.000 κατοίκους και μόλις 15,56 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κάτι που οφείλουμε και μπορούμε να διορθώσουμε.

Το ΕΚΕΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να είναι η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία στην πρωτοπορία του Εθελοντισμού και της Αιμοδοσίας”.