Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 08:14

Ελληνική Εταιρεία Παρηγορικής Φροντίδας: Ζητούν ενσωμάτωση της θεραπείας πόνου στο ΕΣΥ

 

Την ενσωμάτωση της θεραπείας πόνου και της παρηγορικής φροντίδας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) διεκδικεί η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), για να υπάρχει καθολική υγειονομική κάλυψη στους ασθενείς.

Χθες, Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, οι θεραπευτικές ομάδες των Ιατρείων Πόνου των ελληνικών νοσοκομείων ενημέρωναν τους ασθενείς, παρέχοντας πληροφορίες σχετικές με τη διάγνωση και τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η γνωστοποίηση και η ανάδειξη των εθελοντικών αυτών δομών, τα οποία δεν έχουν ακόμη ενταχθεί οργανικά στο ΕΣΥ. Όπως σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας: “Τα ειδικά ιατρεία στα οποία οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία του πόνου τους και ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους, εξακολουθούν να λειτουργούν χάρη στην επιμονή, την ευαισθησία και την εθελοντική εργασία των Αναισθησιολόγων/Αλγολόγων και άλλων λειτουργών υγείας, αφού η Πολιτεία, παρά τις παρεμβάσεις των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών, δεν τα έχει συμπεριλάβει στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα.

Ζητάμε:

  • Να συμπεριληφθούν τα Ι.Π. και Π.Φ. στη νομοθεσία, στα εθνικά προγράμματα και στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία.
  • Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα και τεχνολογίες θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε κατάλληλη παρηγορική φροντίδα όλων όσων το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
  • Να αφυπνιστεί και να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία, έτσι ώστε το γνωστικό αντικείμενο της θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας  να ενσωματωθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στα εκπαιδευτικά προγράμματα της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας”.

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Ιατρείο Πόνου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί από το 2017 και υποστηρίζεται από το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου. Στο ειδικό ιατρείο αντιμετωπίζονται ασθενείς που πάσχουν από διάφορα είδη πόνου και στόχος είναι η διάγνωση και η ανακούφιση τους. Το Ιατρείο Πόνου λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και ραντεβού μπορούν να κλείσουν οι ασθενείς στο τηλέφωνο 27210 46523.

Ν.Κ.