Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 19:03

Διαδικτυακό ψήφισμα: “Οχι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας”

Διαδικτυακό ψήφισμα: “Οχι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας”

 

Το διαδικτυακό ψήφισμα “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” διακινεί το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και καλεί όλους τους πολίτες του νομού να το υπογράψουν: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upourgeio_ugeias_okhi_sten_upobathmise_tou_nosokomeiou_kalamatas/?wABAldb

Επίσης, το Δ.Σ του Σωματείου υπενθυμίζει την αυριανή (Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου), παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου στη 1 το μεσημέρι, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν οι κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί φορείς, καθώς και όλοι οι πολίτες της Μεσσηνίας.

Να επισημάνουμε ότι έχει εκδηλωθεί κύμα αντιδράσεων και συμπαράστασης στον αγώνα των γιατρών, για να παρθεί πίσω η απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Μάλιστα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας ετοιμάζονται για ομαδικές - μαζικές παραιτήσεις, αν το υπουργείο Υγείας δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους το νοσοκομείο να μην υποβαθμιστεί και να παραμείνει άγονο κατηγορίας Α’.

 

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

“Αποτελεί ‘χαριστική βολή’ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η υποβάθμισή του με πρόσφατη υπουργική απόφαση σε άγονο Β από άγονο Α περιορίζοντας σημαντικά τα κίνητρα (εξέλιξης, μοριοδότησης αλλά και οικονομικά) που υπήρχαν με το προηγούμενο καθεστώς και είχαν, ως έμπρακτο αποτέλεσμα, την προσέλκυση γιατρών για να εργαστούν σε αυτό. Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ενώ είναι γνωστός ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού, τον οποίο εξυπηρετεί κατά τη θερινή περίοδο. Να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας κατατάσσεται πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και τρίτο πανελλαδικώς. Από την άλλη μεριά είναι μονίμως υποστελεχωμένο με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές. Αυτό μας ωθεί σε μια συνεχή και έντονη εργασιακή εξουθένωση. Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες ( πχ παθολογία, ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι ιατροί του Νοσοκομείου χαρακτηρίζουμε την απόφαση αυτή ως προσβλητική έως και τιμωρητική απέναντί μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι η υποβάθμιση αυτή μας στερεί κάθε ελπίδα καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας μας, άρα και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς το Μεσσηνιακό λαό, καθώς όλο και λιγότεροι συνάδελφοι θα κατευθύνονται πλέον προς το Νοσοκομείο μας, κάτι που μακροπρόθεσμα και νομοτελειακά θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των υπηρεσιών του. Καλούμε, συνεπώς, άμεσα τον υπουργό Υγείας να επαναφέρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας στην κατηγορία αγόνου Α΄. Σε αντίθετη περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων ιατρών του νοσοκομείου δηλώνει ενυπόγραφα την ξεκάθαρη πρόθεσή της να παραιτηθεί ομαδικά. Οι ιατροί του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου Καλαμάτας, την ερχόμενη Πέμπτη 12/9, στις 13:00 και καλούμε τον Μεσσηνιακό λαό και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να παραβρεθούν και να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα”.