Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 14:45

Εμβολιασμός για γρίπη και Covid-19 στα φαρμακεία - Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας στην “Ε”

Εμβολιασμός για γρίπη και Covid-19 στα φαρμακεία - Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας στην “Ε”

«Διπλό» εμβολιασμό έναντι της γρίπης και της Covid-19 και από τα φαρμακεία θα μπορούν να κάνουν σύντομα οι πολίτες. Ηδη τα φαρμακεία έχουν εφοδιαστεί με τα φετινά αντιγριπικά εμβόλια, έχοντας ξεκινήσει οι εμβολιασμοί έναντι της γρίπης από τις αρχές Οκτωβρίου.

Αντιστοίχως, προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου φέτος -για πρώτη φορά- να μπορεί να γίνεται ο εμβολιασμός για την Covid-19 και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, σε μια προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας. Βέβαια, υπάρχει πάντα η δυνατότητα εμβολιασμού για την Covid-19 και από τις δημόσιες δομές υγείας, κατόπιν ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Σε επίπεδο Καλαμάτας, η διαδικασία στην παρούσα φάση γίνεται κάθε Τρίτη στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. 

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «E» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Ματθιόπουλος, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης έχει ξεκινήσει με υπουργική απόφαση, δίνοντας τη δυνατότητα στα φαρμακεία να κάνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς συνταγή για τα τέσσερα τετραδύναμα που κυκλοφορούν, ενώ για τα δύο ενισχυμένα για των άνω 65 ετών απαιτείται συνταγή γιατρού. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα. Ωστόσο, βάση κλιματολογικών συνθηκών, σε περιοχές όπως η Μεσσηνία έχει παρατηρηθεί η προσέλευση για εμβολιασμό προς το χειμώνα, συνηγορώντας στην τάση αυτή οι ζεστές για την εποχή μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ματθιόπουλος σημείωσε πως οι ιώσεις παρατηρούνται μέχρι και τον Απρίλιο. «Αν εμβολιαστούν άτομα υψηλού κινδύνου μέχρι και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι καλό ώστε να προστατεύσουν τους ίδιους και τους γύρω τους» σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως χρειάζονται 15 μέρες για να αποκτήσει κάποιος ανοσία. «Δεν αποτρέπουμε κάποιον να έρθει να εμβολιαστεί και μετά το Νοέμβριο, καθώς η περίοδος της εποχιακής γρίπης είναι παρατεταμένη» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η ζήτηση θα ξεκινήσει στη Μεσσηνία όταν καιρός γίνει πιο κρύος. Ο ίδιος υπενθύμισε πως το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται δωρεάν, τονίζοντας πως έχει γίνει η ανάλογη προμήθεια από τα φαρμακεία ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες, με τη σύσταση να υπογραμμίζει πως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε όλες τις ευαίσθητες ομάδες. Ακόμα, πληροφόρησε πως ο εμβολιασμός στα φαρμακεία αφορά τους ενήλικες (άνω των 18), με τις μικρότερες ηλικίες να προσέρχονται στον παιδίατρό τους για τη διαδικασία.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ COVID ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΧΡΕΩΣΗ

Σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, η πλατφόρμα βάσει της οποίας θα «τρέξει» η νέα διαδικασία προμήθειας των εμβολίων μέσω των φαρμακοποιών και χορήγησής τους στους πολίτες είναι σχεδόν έτοιμη και εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Βασική διαφορά του νέου συστήματος είναι ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα ενημερώνει προφορικά το φαρμακείο ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί και εν συνεχεία ο φαρμακοποιός θα κανονίζει το σχετικό ραντεβού, αφού συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην πηγαίνουν δόσεις χαμένες (6-8 πολίτες ανά φιάλη). «Ακόμα περιμένουμε να αρθούν κάποια προβλήματα στη μεταφορά των εμβολίων και να λυθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο εμβολιασμός για covid θα ξεκινήσει από τα μέσα Νοέμβρη. Αυτός θα μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό για τη γρίπη, δίχως παρενέργειες.  Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού» εξήγησε, ενημερώνοντας πως σε αυτή την περίπτωση η υπηρεσία θα έχει μια χρέωση της τάξεως των 3 έως 5 ευρώ, με το τελικό ποσό να αναμένεται να οριστεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο του covid δίχως χρέωση, μπορεί να κλείσει το ραντεβού του μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, στο σημείο που θα του υποδειχτεί.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας ανέφερε πως παρατηρούνται οι ίδιες του προηγούμενου διαστήματος, καθώς δεν έχουν ομαλοποιηθεί ακόμα. «Πρόκειται για ορισμένες ενέσεις ινσουλίνης, κάποια καρδιολογικά φάρμακα, αντιψυχωτικά και οφθαλμικά σκευάσματα» διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για μια στάσιμη κατάσταση, δίχως ωστόσο να παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα. Ως προς ορισμένα παιδικά σκευάσματα για το κρυολόγημα όπου πέρυσι το χειμώνα σημειώθηκε έλλειψη, ο ίδιος υπογράμμισε πως για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα, με τη ζήτηση να είναι αυτή που θα αλλάξει ή όχι το σκηνικό.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Παράλληλα, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι περίπου 2,8 εκατ. άτομα, ηλικίας από 50 έως 69 ετών οι οποίοι σε πρώτη φάση θα λάβουν ειδοποίηση, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για την δωρεάν προμήθεια του self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία. Το συγκεκριμένο self test είναι εύκολο στη χρήση του και δίνει γρήγορο αποτέλεσμα. Μπορεί να το κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που αποτελεί μια ένδειξη καρκίνου του παχέους εντέρου. Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοδιαγνωστικού τεστ θα δείξει την ανάγκη ή όχι διενέργειας κολονοσκόπησης, που θα γίνεται δωρεάν. «Η χορήγηση του τεστ είναι δωρεάν. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έρθει με το ΑΜΚΑ του και να το πάρει. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ενταχθεί όλα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων, κάτι που αναμένεται να λυθεί εντός του μήνα. Αρχικά όσοι έχουν άυλη συνταγογράφηση θα ενημερωθούν πιο γρήγορα και αργότερα οι υπόλοιποι» συμπλήρωσε, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρόληψης του Υπουργείου Υγείας, με στόχο στη συνέχεια να ακολουθήσουν κι άλλα, όπως για την παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Τ.Αν.