Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 08:11

Τα φάρμακα φθήνυναν, η συμμετοχή ακρίβυνε

Γράφτηκε από τον
Τα φάρμακα φθήνυναν, η συμμετοχή ακρίβυνε

τη μείωση της τιμής των φαρμάκων που ευαγγελίζεται ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο ασφαλισμένος πληρώνει τώρα περισσότερα χρήματα από την τσέπη του, καθώς αυξήθηκε η συμμετοχή, η οποία ξεκινάει από 25% και φθάνει μέχρι και 80%, αλλά και στο 100%.

Τη δραματική αυτή πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Σωτήρης Αργυρόπουλος.

Παρατήρησε ότι παλιότερα η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων ήταν 10%, ενώ τώρα έχει εκτοξευτεί σε ποσοστά που μέχρι πρότινος κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. 

«Γλιτώνει το ταμείο, αλλά επιβαρύνεται η τσέπη του ασφαλισμένου, αδειάζει από τη συμμετοχή», σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα φάρμακο για το θυρεοειδή που η λιανική του τιμή είναι 3,96 ευρώ, η τιμή του ως συνταγογραφούμενου είναι 3,97 ευρώ! Δηλαδή, αν ο ασφαλισμένος πληρώσει και το γιατρό για τη συνταγή, θα "του έρθει ο κούκος αηδόνι". Επεσήμανε και μια ακόμα σοκαριστική αύξηση ενός φαρμάκου για τον καρκίνο, που από τα 7 ευρώ "πέταξε" στα 114 ευρώ.

Σε ανακοίνωση φαρμακοποιών τονίζεται ότι «οι νέες αυτές τιμές αναφοράς/ασφαλιστικές τιμές είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που γνωρίζαμε. Αυτό συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο για πολλοστή φορά, δεν είναι η πρώτη φορά! Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ο ασφαλισμένος πληρώνει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνταγές!

Ως φαρμακοποιοί του πάγκου το τελευταίο διάστημα... ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για μας. Δε μας είναι καθόλου ευχάριστο να ζητάμε από τους συνταξιούχους πλέον συμμετοχές που αγγίζουν ακόμα και τα 100 ευρώ!!!».

Ως παραδείγματα αναφέρουν: «Γνωστό σκεύασμα για καρκίνο του μαστού (Aromasin) με -κατά τα άλλα- 0% συμμετοχή, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 26,20+1 ευρώ για τη συνταγή = 27,20 ευρώ που αντιστοιχούν στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής την οποία επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος παρόλο που δεν υπάρχει επιλογή για χρήση γενοσήμου!

Αλλο παράδειγμα: Vastazor 40mg. Ατορβαστατίνη των 40mg που είναι μάλιστα γενόσημο. Συμμετοχή ασφαλισμένου 20,66 ευρώ από τα 26,48 ευρώ της λιανικής τιμής! Δηλαδή 78% συμμετοχή!».

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER