Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 08:30

Ημερίδα στην Κυπαρισσία για τη νεφρική ανεπάρκεια

Ημερίδα στην Κυπαρισσία για τη νεφρική ανεπάρκεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κυπαρισσία η 6η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Προβλήματα ασθενών με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια υπό εξωφρενική κάθαρση» που διοργάνωσε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας στο ξενοδοχείο "Κανελλάκης", υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Μια ημερίδα στην οποία ανταποκρίθηκε ο ιατρικός κόσμος, καθώς αναπτύχθηκαν σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με τη νεφρική ανεπάρκεια και αναδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία γιατρών από διάφορες ειδικότητες για την πιο σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα αναφέρθηκαν οι νέες επιστημονικές εξελίξεις που υπάρχουν και έχουν να κάνουν με την νεφρική ανεπάρκεια.


Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος συγχαίροντας τους διοργανωτές για την διεξαγωγή της ημερίδας, ενώ επισήμανε την μεγάλη σημασία που έχει η ύπαρξη και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, μια μονάδα με σημαντική ιατρική αλλά και κοινωνική προσφορά, όπως επισήμανε, που χρειάζεται την στήριξη όλων και ο δήμος σε αυτή την προσπάθεια κινείται, καθώς είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά της.
Από την πλευρά της η διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αγγελική Ζέρβα υπογράμμισε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, καθώς έχει πολύ μεγάλη επιτυχία η ημερίδα. Την αγκάλιασαν όλοι οι συνάδελφοι και το προσωπικό, τόσο από την Μεσσηνία γενικότερα όσο και από όλη την Πελοπόννησο. Είχαμε έγκριτους προσκεκλημένους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, δίνοντάς μας το κουράγιο να γίνει μια επανάληψη σε επόμενο χρόνο. Το επιστημονικό της αντικείμενο είχε ως θέμα την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ γιατρών διαφόρων  ειδικοτήτων σε ό,τι αφορά τα σοβαρά προβλήματα των νεφροπαθών. Γιατί η ασθένεια μας δίνει πολύπλοκους ασθενείς. Είναι ασθενείς που πάσχουν από πολλές νόσους και επομένως έχουμε την ανάγκη ως γιατροί να είμαστε σε επικοινωνία ο ένας με τον άλλον. Κανείς μας δεν έχει τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να θεραπεύσει μόνος και αποκλειστικά τον ασθενή του με την ειδικότητά του. Σκοπός και στόχος αυτών των ημερίδων είναι να συναντηθούμε να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας, να δούμε τους νέους τρόπους αντιμετώπισης και να φύγει ο φόβος που υπάρχει ότι ο νεφροπαθής ασθενής είναι ένας ασθενής που τον βλέπει μόνο ο νεφρολόγος. Εχουμε ανάγκη όλοι όλους».
Το πρώτο μέρος της ημερίδας με προεδρείο τους Χρύσα Πετροπούλου, Παναγιώτη Καλοφωλιά και Γέωργιο Παπασταματάκη, είχε εισηγήσεις με τα θέματα: «Αγγειακή προσπέλαση» Γεώργιος Παπασταματάκης, «Προσωρινοί καθετήρες» Παύλος Ανάσης, «Χειρουργικές επεμβάσεις σε νεφροπαθείς» Παναγιώτης Καλοφωλιάς, «Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων, νέες ενδαγγειακές θεραπείες -ποιότητα ζωής» Ηλίας Τζώρτζης, «Χειρουργική προετοιμασία νεφροπαθούς τελικού σταδίου από την πλευρά του νεφρολόγου» Αθανασία Καποτά.
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου με προεδρείο τους Αγγελική Ζέρβα, Χρήστο Μπαλοδήμο, Κωνσταντίνα Καρακασώνη, τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: «Οφθαλμός και νεφρός» Σοραρούφ Αλέσσιο, «Αναιμία – το χαρτί της γενικής αίματος» Ιωάννης Αδαμόπουλος, «Γαστρεντολογικά προβλήματα νεφροπαθούς τελικού σταδίου» Αντωνία Θεοφανοπούλου, «Ψυχολογικές αντιδράσεις στη σωματική νόσο» Μαρία Νιάρχου, «Σημασία της έγκαιρης παραπομπής στο νεφρολόγο» Χρύσα Πετροπούλου.

Κ.Μπ.