Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 21:28

Αλεξ. Τζωρτζίνης: "Το Κέντρο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών"

Γράφτηκε από τον
Αλεξ. Τζωρτζίνης: "Το Κέντρο λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών"

 

«Το Κ.Υ. Γαργαλιάνων εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στον αλτρουισμό 2 - 3 ανθρώπων, που το έχουν μετατρέψει σε δεύτερο σπίτι τους» σημειώνει ο συντονιστής του Αλέξανδρος Τζωρτζίνης, περιγράφοντας τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό και τις ανάγκες που έχει.

 

 

1 Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων με δεδομένη την έλλειψη γιατρών;

«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι ασφυκτική. Το Κ.Υ. Γαργαλιάνων εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στον αλτρουισμό 2 - 3 ανθρώπων, που το έχουν μετατρέψει σε δεύτερο σπίτι τους. Ο κ. Αντρέας Τσεκούρας από το Περιφερειακό Ιατρείο της Χώρας και ο κ. Γιαννέλος από το Περιφερειακό Ιατρείο του Βλαχόπουλου είναι αυτή τη στιγμή οι δύο άνθρωποι στους οποίους χρωστάμε το γεγονός ότι το Κ.Υ. Γαργαλιάνων παραμένει ανοιχτό».

 

2 Τι συνέπειες έχει αυτό στη λειτουργία του;

«Νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών που τους παρέχονται, ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας, λειτουργούμε ως σαν να ήμασταν περιφερειακό ιατρείο, απλά και μόνο για τη συνταγογράφηση και τη στοιχειώδη παροχή πρώτων βοηθειών». 

 

3 Ο κόσμος της περιοχής μπορεί να εξυπηρετηθεί στις καθημερινές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες του; 

«Με τρομερή δυσκολία και με τεράστιες εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οπως σας προανέφερα, λειτουργούμε χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών από το Περιφερειακό Ιατρείο της Χώρας και του Βλαχόπουλου, οι οποίοι εναλλάσσονται μαζί μου στις εφημερίες. Υπάρχει λοιπόν σοβαρότατο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τόσο την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε συνταγογράφηση ή στην αντιμετώπιση προγραμματισμένων αναγκών, όταν ο ίδιος γιατρός πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και τα έκτακτα περιστατικά».

 

4 Μπορεί ο γιατρός με αυτές τις συνθήκες να είναι το ίδιο αποτελεσματικός;

«Νομίζω ότι η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι αυτονόητη… Και όχι μόνο λόγω της εξουθένωσης και της υπέρβασης των ορίων της φυσικής του αντοχής, αλλά γιατί ο νόμος της φύσης απαγορεύει σε έναν άνθρωπο να βρίσκεται σε δύο μέρη ταυτόχρονα…».

 

5 Τι θα πρέπει να γίνει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;

«Προσλήψεις».

 

6 Τι ιατρικό προσωπικό χρειάζεται άμεσα για να έχει μια επαρκή λειτουργία;

«Βασικά με 3-4 παθολόγους ή γενικούς γιατρούς η κατάσταση ομαλοποιείται…».

 

7 Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Κ.Υ. με τι προσωπικό πρέπει να στελεχωθεί; 

«Το οργανόγραμμα προβλέπει 4 γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, 1 παιδίατρο, 1 μικροβιολόγο, 1 ακτινολόγο και 2 οδοντιάτρους. Από αυτούς υπάρχουν, εγώ ως παιδίατρος και συντονιστής διευθυντής, ο κ. Γιαννέλος αποσπασμένος γενικός γιατρός και ένας παθολόγος που τυγχάνει να είναι και δήμαρχος Τριφυλίας και που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εφικτό να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Για την κάλυψη των εφημεριών έρχεται και ο γενικός γιατρός από το Π.Ι. Χώρας κ. Τσεκούρας, στον οποίο οφείλω εγώ προσωπικά πολλά, γιατί πάντα είναι πρόθυμος να μας εξυπηρετήσει, εκτελώντας εφημερίες που στην ουσία δεν πληρώνεται καθώς υπερβαίνει το πλαφόν που ο νόμος ορίζει».

 

8 Μαθαίνουμε ότι στην τελευταία προκήρυξη αγροτικών γιατρών δεν είχε συμπεριληφθεί το Κ.Υ. Γαργαλιάνων. Πώς το σχολιάζετε;

«Δυστυχώς, η γραφειοκρατία του υπουργείου Υγείας και των υπηρεσιών του αποτελεί φαινόμενο που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τους όρους της λογικής. Εμείς από την πλευρά μας πράξαμε ό,τι έπρεπε, προκειμένου να συμπεριληφθεί το Κ.Υ. Γαργαλιάνων στην προκήρυξη. Το υπουργείο γνώριζε τις ανάγκες και το αίτημα που υποβάλαμε. Επίσης, ενώ το Κ.Υ. Γαργαλιάνων είχε κριθεί ως άγονο από τον τότε διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Κατσίβελα, στην τελευταία προκήρυξη του Οκτωβρίου δεν το έβαλαν σαν τέτοιο. Δεν θέλω να πιστέψω πως κάποιοι λειτούργησαν με τιμωρητική διάθεση ή δόλο εναντίον μας». 

 

9 Επίσης σε προγενέστερες προκηρύξεις δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γιατρούς. Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Κοιτάξτε, αυτό το ζήτημα είναι σύνθετο. Κατ’ αρχήν αυτό ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλά κέντρα υγείας το προηγούμενο διάστημα, καθώς άλλαξε το νομικό πλαίσιο που υποχρέωνε τους νέους γιατρούς να κάνουν υποχρεωτικά αγροτικό πριν την ειδικότητα. Ετσι, η ζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο μειώθηκε δραματικά. Ταυτόχρονα, πολλοί νέοι συνάδελφοι αναζήτησαν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Ωστόσο, πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι γίνεται πόλεμος και εκ των έσω. Μου έγινε προφορική καταγγελία ότι υπάρχει υπάλληλος του Κ.Υ. που υποκινείται από ταπεινά ένστικτα λόγω προσωπικής αντιπαράθεσης μαζί μου και όταν έχει τη δυνατότητα αποτρέπει αγροτικούς γιατρούς από το να έρχονται εδώ, διαδίδοντας ότι οι συνθήκες λειτουργίας είναι απάνθρωπες». 

 

10 Ποια άλλα βασικά προβλήματα εντοπίζετε στη λειτουργία του Κ.Υ.;

«Ενα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η απουσία διοικητικής υποστήριξης. Αναγκάζομαι να κρατάω εγώ προσωπικά το πρωτόκολλο και να εκδίδω διάφορα πιστοποιητικά, πράγμα που δεν είναι στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές μου».

 

11 Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει σημαντικός εξοπλισμός που μένει αναξιοποίητος, είναι έτσι;

«Υπάρχει εξοπλισμός μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, που δυστυχώς παλιώνει και απαξιώνεται, καθώς ουδέποτε στελεχώθηκε το Κ.Υ. με τις αντίστοιχες ειδικότητες ώστε να λειτουργήσουν».

 

12 Ως προς τις υποδομές, πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάστασή του;

«Σίγουρα μετά από 10 και πλέον χρόνια λειτουργίας, χρειάζεται κτηριακή ανακαίνιση, μια στοιχειώδη αναβάθμιση στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, στο τηλεφωνικό κέντρο, στη μηχανοργάνωση που είναι πεπαλαιωμένη…».

 

13 Ποιες είναι οι περιοχές ευθύνης του συγκεκριμένου Κέντρου;

«Η περιοχή του χώρου ευθύνης μας είναι αρκετά μεγάλη. Εκτός από τους Γαργαλιάνους περιλαμβάνει τη Χώρα, τη Μεταμόρφωση, τη Μεταξάδα, το Αμπελόφυτο, τον Πύργο, το Μουζάκι, τη Φλόκα, τη Λεύκη, την Τραγάνα, τη Μαραθόπολη και τη Βάλτα».

 

14 Ποια είναι η σημασία του Κ.Υ., δεδομένου ότι στην περιοχή ευθύνης του βρίσκεται και η Costa Navarino;

«Νομίζω ότι η σημασία του είναι αυτονόητη. Η Costa Navarino αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την ανυπαρξία ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, τη δυσκολία πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή που απέχει τουλάχιστον 1 ώρα από το αεροδρόμιο της Μεσσήνης ή το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, αλλά και σε συνάρτηση με την πληθυσμιακή κατανομή της περιοχής και την επιβάρυνση που δέχεται κατά την τουριστική περίοδο, έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους του υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας. Το Κ.Υ. Γαργαλιάνων όχι απλά μπορεί αλλά επιβάλλεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή και να μην παραχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα σε άλλα κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής που γειτνιάζουν και εποφθαλμιούν αυτή την αρμοδιότητα. Εκτός και αν αυτό που σήμερα συμβαίνει και αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο υποστελέχωσης, έχει αυτήν ακριβώς την εξήγηση…».

 

15 Ποιος είναι ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο Κ.Υ.; 

«Κατά μέσο όρο, ξεπερνάμε τα 45.000 περιστατικά το χρόνο».

 

16 Πιστεύετε ότι χρειάζεται αναβάθμισή του και προς ποια κατεύθυνση;

«Προσωπικά πιστεύω ότι εκτός από την κτηριακή αναβάθμιση και τη στελέχωση αυτό που χρειάζεται σήμερα το Κ.Υ. Γαργαλιάνων είναι η δυνατότητα να αποτελέσει εκείνον το φορέα που θα στηρίξει από πλευράς υγειονομικής κάλυψης όλη αυτή την προσπάθεια της τουριστικής προβολής και αναβάθμισης του τόπου μας. Μπορεί όπως προείπα, να αποτελέσει και αυτό με τη σειρά του μοχλό ανάπτυξης». 

 

17 Υπάρχει υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και τους φορείς προς το Κ.Υ.;

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ευθέως ότι είμαι ικανοποιημένος από τη στήριξη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων... Βλέπετε, πολλές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα ως δεδομένα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι».

 

18 Οι υγειονομικές μονάδες της Τριφυλίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής;

«Πιστεύω πως αυτό δεν συμβαίνει. Για το λόγο αυτό λειτουργούμε σήμερα τόσο εμείς όσο και τα υπόλοιπα κέντρα υγείας της Τριφυλίας ως διαμετακομιστικά κέντρα». 

 

19 Χρειάζονται αλλαγές στη διάρθρωση του γενικότερου συστήματος υγείας; 

«Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη. Με λίγα λόγια, τη στιγμή που μετά κόπων και βασάνων προσπαθούμε να παράσχουμε στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη, ούτε λόγος δεν γίνεται για την πρόληψη, την αγωγή υγείας, τη διερεύνηση των υγειονομικών αναγκών της κοινότητας ή την παρέμβαση σε χώρους έξω από τους τέσσερις τοίχους του Κ.Υ. Γαργαλιάνων».

 

20 Πόσο έχει επηρεάσει τον τομέα της υγείας η οικονομική κρίση που βιώνουμε;

«Σε σημαντικό βαθμό και με δύο τρόπους. Πρώτον, με την υποχρηματοδότηση, που μας έχει στραγγαλίσει οικονομικά και σε ό,τι αφορά πόρους για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και αναλώσιμων, αλλά και δεύτερον με την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού όλων όσοι προσφεύγουν πλέον στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ στο παρελθόν είχαν ως πρώτη επιλογή τον ιδιωτικό τομέα». 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

 

Ο Αλέξανδρος Τζωρτζίνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή το  1985. Στη συνέχεια εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία και το αγροτικό του. Το 1995 πήρε την ειδικότητα στην Παιδιατρική. Επειτα, εργάστηκε ως ιδιώτης παιδίατρος για 12 ολόκληρα χρόνια  στον τόπο του. Οταν προκηρύχθηκε η θέση του παιδιάτρου στο Κ.Υ.  Γαργαλιάνων υπέβαλε αίτηση με το όραμα να προσφέρει στον τόπο του μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από το 2007 έως σήμερα υπηρετεί στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων ως παιδίατρος - επιμελητής Α' ΕΣΥ. Τέλος, από το 2011 είναι συντονιστής του Κ.Υ. Γαργαλιάνων.


NEWSLETTER