Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 13:21

Ανδ. Καραμπίνης: "Επιβεβλημένη η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας"

Γράφτηκε από την

Δεν νοείται σύγχρονο κράτος χωρίς επάρκεια κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Καραμπίνης, συντονιστής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καρδιοχειρουργικού τομέα του Ωνασείου Νοσοκομείου, με αφορμή τις εξαγγελίες των υπουργών Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε ό,τι αφορά την κάλυψη μεγάλων κενών στη στελέχωση των νοσοκομείων και κυρίως των ΜΕΘ.

 

Ο εντατικολόγος κ. Καραμπίνης με πλούσια εμπειρία σε δημόσια νοσοκομεία επικρότησε την απόφαση αυτή και εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξη του, όπως είπε “για τις πρωτοβουλίες της σημερινής πολιτικής εξουσίας που επιτέλους κατάλαβε ότι το δίκαιο προστασίας του πολίτη είναι σε συνάρτηση με την επάρκεια κλινών εντατικής θεραπείας τόσο από πλευράς γιατρών όσο και από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού”.

Σήμερα, προσθέτει, η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια ενώ τα ελάχιστα από τα υπάρχοντα μπορεί να είναι και κλειστά. Οι γιατροί βρίσκονται σε αναμονή να διοριστούν, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει δραπετεύσει από τις ΜΕΘ και πραγματικά βρισκόμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση όσον φορά την προστασία των πολιτών ενόψει αυτής της αναγκαιότητας. Δυστυχώς, σημειώνει, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-, δεν προστάτευσαν καθόλου αυτήν την αναγκαιότητα. Ακόμα και το 2004 όπου συμμετείχε και ο ίδιος στην αρμόδια ομάδα, “μετά βίας είχαμε έναν θετικό ισολογισμό υπέρ των κρεβατιών στις ΜΕΘ.

Σχετικά με το κόστος υλοποίησης αυτής της απόφασης μετά τα μεγάλα κενά που σχηματίστηκαν από την ασφυκτική πίεση που υπέστη τελευταία ο τομέας Υγείας, ο κ. Καραμπίνης εκτιμά ότι “δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα εάν υλοποιηθεί μια βασική προτεραιότητα και διοριστούν μερικές εκατοντάδες νοσηλευτές και ταυτόχρονα μερικές δεκάδες γιατροί” τονίζοντας ότι “είναι ντροπή να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σώσουμε οικονομικά τη χώρα με την εφαρμογή αυτής της “ακραίας πολιτικής παρέμβασης στον τομέα της Υγείας δηλαδή με τον ακρωτηριασμό των ΜΕΘ. Σε όποιο κόμμα και να ανήκει κανένας αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό”.

Σχετικά με τις διαδόσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής του Ωνασείου στον απόλυτο έλεγχο του Ιδρύματος Ωνάση μετά τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το Κέντρο, ο κ. Καραμπίνης επισημαίνει κάτι που όπως λέει οφείλει να γνωρίζει κάθε Ελληνας πολίτης. Οτι δηλαδή, “το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανήκει στην ελληνική Πολιτεία και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της μετά από τη δωρεά του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση και ότι είναι το μοναδικό τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο το οποίο έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πλήρως σε όλα τα καρδιοαγγειακό νοσήματα”.

Σημειώνει ότι το Ωνάσειο υπέστη και αυτό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης: Πρώτον γιατί υπήρχε τεράστια καθυστέρηση όσον αφορά την χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ. Δεύτερο γιατί δεν ανταποκρινόταν και η Πολιτεία στις υποχρεώσεις της π.χ. Να πληρώσει σωστά τις μεταμοσχεύσεις, τα παιδοχειρουργικά κ.ά. με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα τεράστιο έλλειμμα ύψους 30-35 εκ. ευρώ τα οποία “κυριολεκτικά το γονάτισαν”. Η Διοίκηση, συνέχισε, υπό τον κ. Νικητέα με όλα τα μέλη του ΔΣ, έχοντας εφαρμόσει μια νέα οικονομική τακτική και έχοντας πάρει χρήματα, είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί μια ισορροπία στο βάθος και κάποιος έλεγχος της κατάστασης. Τώρα με την αλλαγή της Διοίκησης, συνέχισε ο κ. Καραμπίνης δεν γνωρίζω τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Ωνάσειο, αλλά ελπίζω και εύχομαι να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του παραμένοντας ως έχει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ