Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 08:05

Ελλείψεις και γερασμένο νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ελλείψεις και γερασμένο νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Δύο ρεπό κάθε 15 μέρες, αντί για 2 την εβδομάδα, παίρνουν οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι πολλές ελλείψεις σε προσωπικό αναγκάζουν τους νοσηλευτές να βγάζουν σαββατιάτικες εφημερίες με 2 άτομα στην Παθολογική, ενώ έχουν να φροντίσουν 45 ασθενείς και επιπλέον τα εισερχόμενα περιστατικά.

Αυτό ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ν. Μεσσηνίας, Εφη Καμπουγέρη, μιλώντας στην "Ε" για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Η κ. Καμπουγέρη τονίζει ακόμα ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι γερασμένο, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι από 45 μέχρι 55 χρονών, αλλά και 60άρηδες πριν τη σύνταξη. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που είναι 50 και 55 χρονών δεν μπορεί να δουλέψει όπως δούλευε όταν ήταν 30 και 35, και οι περισσότεροι που έχουμε μείνει μετράμε από 25 χρόνια υπηρεσίας και πάνω», αναφέρει. Και προσθέτει πως «είναι εξουθενωτικό να δουλεύουμε με ένα ρεπό κάθε 15 μέρες, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών επισημαίνει ότι καθημερινά τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα, ενώ καμία πρόοδος δεν υπάρχει όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού. Οι συνταξιοδοτήσεις τον προηγούμενο χρόνο έφτασαν τις 16, ενώ το 2013 είχαν φύγει 14 νοσηλευτές χωρίς ακόμα να έχουν αντικατασταθεί - που σημαίνει «μεγαλύτερος φόρτος εργασίας σε όλους όσους έμειναν». Αλλά και για το τρέχον έτος, «φαίνεται ότι στο τέλος του χρόνου μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν φύγει 20 άτομα με σύνταξη, οπότε καταλαβαίνετε ότι το Νοσοκομείο δύσκολα θα τα βγάλει πέρα», σημειώνει η ίδια.

Οσο για τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για 4.500 προσλήψεις, τους ακούγονται πολύ υπερβολικές για να πραγματοποιηθούν. Εντωμεταξύ, οι προσλήψεις που θα δώσει λύσεις δεν μπορεί να αφορούν συμβασιούχους των 3 ή 4 μηνών, αλλά μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν έστω οι 20 κενές θέσεις που φαίνονται στα χαρτιά - γιατί στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος: «Αν αυτή τη στιγμή μας έρθουν 20 άτομα, δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Γιατί υπάρχουν άτομα που ήρθαν σαν νοσηλευτές τα προηγούμενα χρόνια κι έχουν κάνει τις μετατάξεις και τις μετακινήσεις τους αλλού... Δεν έχει γίνει βέβαια κάτι παρόμοιο τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά αυτές οι θέσεις φαίνονται στα χαρτιά ότι είναι καλυμμένες, οπότε δεν απελευθερώνονται για να έρθουν καινούργια άτομα». Η κ. Καμπουγέρη προσθέτει πάντως ότι έστω και «20 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα δώσουν τη δυνατότητα να καλύψουμε ένα σημαντικό αριθμό στα τμήματα».

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΔΙΕΣ

Στην ερώτησή μας πώς βγαίνουν οι βάρδιες, η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών εξηγεί: «Οταν σε ένα τμήμα υπάρχουν 5 άνθρωποι που κάνουν βάρδιες, σημαίνει: 2 νύχτες την εβδομάδα στάνταρ, 3 απογεύματα, 1 ρεπό. Οπότε καταλαβαίνετε, αν δουλεύει ο άλλος 15 μέρες με δύο ρεπό, δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Κάποια στιγμή θα σταματήσει να δουλεύει».

Κανονικά, σύμφωνα με το νόμο, ο εργαζόμενος δικαιούται 2 ρεπό την εβδομάδα - «δηλαδή να δουλεύουμε 5 ημέρες και τις 2 να καθόμαστε. Αυτό όμως είναι σπάνιο, γιατί είναι και οι εφημερίες που πρέπει να βγουν, και το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις κλινικές που έχουν περισσότερο φόρτο εργασίας: στις Παθολογικές, που είναι οι δύο κλινικές με τα πιο πολλά περιστατικά, στη Χειρουργική και την Ορθοπεδική. Αυτές οι 4 κλινικές είναι οι πιο επιβαρυμένες, και στις μεγάλες κλινικές είναι δύσκολο να καλύψει η μια συνάδελφος την άλλη, αντίθετα με τα μικρά τμήματα. Οταν έχεις μια κλινική με 45 και 50 άτομα απόγευμα, όπως στην εφημερία του Σαββάτου στη Β' Παθολογική που είχε 45 άτομα και 2 νοσηλεύτριες, ενώ έρχονταν συνεχώς νέα εισιτήρια, πώς θα βγει αυτή η βάρδια; Δεν βγαίνει», λέει η κ. Καμπουγέρη περιγράφοντας την κατάσταση.

ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το τελευταίο περιστατικό με τον προπηλακισμό των εργαζομένων, την περασμένη Παρασκευή στα Επείγοντα, έφερε πάλι στην επιφάνεια το θέμα της ασφάλειας. Και παρόλο που υπάρχει ασφάλεια στην πύλη κι έχουν μπει και κάμερες στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου, το μόνο που έχει περιοριστεί είναι οι κλεψιές στα αυτοκίνητα. Ομως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό του κτηρίου και πιο πολύ στα Επείγοντα - όπου «ναι μεν υπάρχουν οι σεκιούριτι που είναι απέξω, αλλά αυτή τη στιγμή όταν μπει ένας ασθενής τον συνοδεύουν... 15. Στην πύλη θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και να μπαίνει ένας ασθενής με έναν συνοδό μόνο, και οι υπόλοιποι να απομονώνονται έξω από τις μπάρες. Ετσι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα», λέει η Εφη Καμπουγέρη.

Στην ουσία ζητά να λειτουργήσει ο κανονισμός, να τηρείται το ωράριο επισκέψεων και να υπάρχει και έλεγχος στην πύλη. «Ερχονται για έναν άρρωστο 20 άνθρωποι. Δεν μπορεί να είναι μέσα 20 συνοδοί για έναν άρρωστο, γιατί κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά είναι επιβαρυντικό και για την υγεία του αρρώστου», σημειώνει.

Ετσι λοιπόν προτείνει ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει «είναι να τηρηθούν τα ωράρια και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στην πύλη. Ιδίως το απόγευμα και τη νύχτα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ποιος μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο, γιατί είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Τα κρούσματα κλοπών συνεχίζονται κι αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι δεν υπάρχει φύλαξη στην είσοδο και δεν τηρείται ο κανονισμός», αναφέρει η κ. Καμπουγέρη.

Κλείνοντας, θυμίζει ότι στις 12 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή, το σωματείο θα τιμήσει τους νοσηλευτές που έφυγαν με σύνταξη τον περασμένο χρόνο: «Το κάνουμε πάντα αυτό, τους καλούμε και θα τους έχουμε ένα μικρό δωράκι, και αυτό είναι το λιγότερο για τους ανθρώπους που φεύγουν μετά από 30 - 35 χρόνια δουλειάς».