Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 19:48

Τρίωρες στάσεις εργασίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τρίωρες στάσεις εργασίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας 7 με 10 το πρωί συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή 25 ειδικευόμενοι γιατροί προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας χρήματα από τις εφημερίες των τελευταίων 5 μηνών. Κι έτσι οι ειδικευμένοι συνάδελφοί τους βγάζουν πλέον όλες τις εφημερίες στα Επείγοντα, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν και τις ανάγκες στις Κλινικές του Νοσοκομείου. Γι' αυτό χθες ο Σύλλογος Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ στο νομό αποφάσισε για σήμερα σύσκεψη με το διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργο Μπέζο, για να βρεθεί λύση με τις εφημερίες. Εν τω μεταξύ το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο των Επειγόντων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης μιλώντας στην "Ε" είπε ότι η επίσχεση πρόσθεσε επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που εξαιτίας της υποστελέχωσής του σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στα Επείγοντα εφημέρευαν ειδικευόμενοι. Οπως είπε ο κ. Μάκαρης, μετά την επίσχεση εργασίας οι ειδικευμένοι πρέπει ταυτόχρονα να είναι στην κλινική και να κάνουν εφημερία στα Επείγοντα. Χθες μάλιστα οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν γενική συνέλευση και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων, θα ζητήσουν σήμερα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας την ενίσχυση των εφημεριών με ειδικευμένους γιατρούς. «Θα πάμε σε σύσκεψη με το διοικητή γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εφόσον έχουν αποφασίσει οι ειδικευόμενοι επίσχεση εργασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο όπως πρέπει», ανέφερε συγκεκριμένα. Και πρόσθεσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους η επίσχεση εργασίας, αλλά οι ίδιοι ως ειδικευμένοι γιατροί «δεν μπορούμε με βάση τη νομοθεσία να κάνουμε επίσχεση και θα δούμε τι ακριβώς, ποιο άλλο μέσο θα εφαρμόσουμε για την διεκδίκηση των προβλημάτων που υπάρχουν». Είπε ακόμα πως για να μην προκαλέσει η επίσχεση εργασίας περαιτέρω δυσλειτουργίες στο Νοσοκομείο «έχουμε προτείνει να ενισχυθούν οι εφημερίες με ειδικευμένο προσωπικό, εφόσον δεν θα έχουμε ειδικευόμενους. Θα κάνουμε λοιπόν αυτή την επικοινωνία με τη διοίκηση, ώστε να παρθούν κάποια μέτρα και να λειτουργήσει το νοσοκομείο». 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ 

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την επίσχεση εργασίας, ο κ. Μάκαρης σημείωσε πως ήδη παρατηρούνται σε ειδικότητες όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός από πλευράς ειδικευομένων. Και συγκεκριμένα επηρεάζονται κρίσιμες κλινικές όπως η Β' Παθολογική, η Χειρουργική, η Παιδιατρική και η Ορθοπαιδική. «Αν δεν υπάρχει ο αντίστοιχος ειδικευόμενος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, γιατί δεν μπορεί ο ειδικευμένος να είναι σε όλα τα μέρη -ήδη άλλωστε λειτουργεί οριακά το Νοσοκομείο από πλευράς γιατρών και στα Επείγοντα κυρίως απασχολούνται ειδικευόμενοι», ανέφερε. Και πρόσθεσε πως κανονικά έπρεπε στα Επείγοντα να απασχολούνται επιμελητές γιατροί, οπότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο με την επίσχεση. «Οι ειδικευμένοι πρέπει να καλύπτουμε συγχρόνως την κλινική και τα Επείγοντα, πράγμα αδύνατον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργίες σε όλα τα επίπεδα. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα και οι ειδικευόμενοι όμως έχουν κάθε νομικό δικαίωμα για επίσχεση εργασίας. Για πόσο θα συνεχιστεί είναι ατομική επιλογή του κάθε γιατρού», είπε.  

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι βάζει χέρι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (αναδρομικά από 17 Μάρτη), στα ταμειακά διαθέσιμα και των νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή «παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, εξακολουθούν να μας χρωστάνε δεδουλευμένα μηνών (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές). Συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Μεσσηνίας οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες στο ιατρικό προσωπικό 4 μηνών και στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αργίες και νυχτερινά 5 μηνών». Και «παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για καταβολή των πιστώσεων για τα οφειλόμενα για το Δεκέμβρη του 2014, καμιά πληρωμή δεν έχει γίνει στο προσωπικό και παράλληλα η διοίκηση του Νοσοκομείου προωθεί περικοπή 40% των οφειλομένων για το μήνα Δεκέμβριο επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα».

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Σωματείου, αποφάσισε επαναλαμβανόμενες 3ωρες στάσεις εργασίας από σήμερα και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο των Επειγόντων.

Ν.Κ.


NEWSLETTER