Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 22:48

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας για τα προβλήματα στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων

Γράφτηκε από την
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας για τα προβλήματα στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων

Ανακοίνωση για τις μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας αναφέροντας τις πρωτοβουλίες, που έχουν ληφθεί, αλλά και όσα είναι απαραίτητα άμεσα για την εξομάλυνση της κατάστασης.

 

Αναλυτικά:

"Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη στα Γραφεία του Συλλόγου τη Δευτέρα 24/08/2015 και ώρα 13:30 τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, τους Δημάρχους και τους Βουλευτές του Νομού με θέμα τη Λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας – Ν.Μ. Σπάρτης και την υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων Σπάρτης και Μολάων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τελικά οι Δήμαρχοι Σπάρτης και Ευρώτα κκ. Ε. Βαλιώτης και Ι. Γρυπιώτης καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Μονεμβασίας και Ανατολι κής Μάνης. 

 Όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας είχε επισημάνει ήδη προ διετίας σε ανοιχτή σύσκεψη με φορείς του Νομού οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις γιατρών από τα Νοσοκομεία της Λακωνίας και η μη πρόβλεψη-βασικό στοιχείο της Διοίκησης ενός φορέα-προκήρυξης αυτών των θέσεων οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στις σημερινές συνθήκες υποστελέχωσης και επισφαλούς λειτουργίας των Νοσηλευτικών Μονάδων. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος, αν και είναι το θεσμικό εκείνο όργανο ως ΝΠΔΔ που οφείλει να μεριμνά για τη Δημόσια Υ γεία και να συνδιαλέγεται με την Πολιτεία για όλα τα σχετικά θέματα, ουδέποτε ενημερώθηκε ως επίσημος αποδέκτης για τις ελλείψεις από τα αρμόδια όργανα και την Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου. Η όποια αλληλογραφία παρέμενε σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας, Διοίκησης Νοσοκομείου, γραφείων βουλευτών. Μόλις το τελευταίο διάστημα, κληθήκαμε για να ενημερωθούμε αρμοδίως από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου και κατόπιν και της χθεσινής σύσκεψης που προκαλέσαμε, υποχρεούμαστε να ενημερώσουμε το Λάκωνα Πολίτη.

 Στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης μετά τη συνταξιοδότηση της Διευθύντριας υπηρετούν δύο επιμελητές, μια ειδικευόμενη Παθολογίας και ένας ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής, που θα ολοκληρώσει τη θητεία του σε λιγότερο από δύο μήνες. Εντούτοις ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ο αριθμός των νοσηλευόμενων βρίσκεται τουλάχιστο στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν πριν δύο χρόνια, όταν στην Κλινική υπηρετούσαν έξι ειδικευμένοι και έξι ειδικευόμενοι γιατροί. Συγκεκριμένα, κάθε μέρα επισκέπτ νται τα Επείγοντα περίπου πενήντα πολίτες, ενώ ο μέσος όρος νοσηλευόμενων είναι σαράντα. 

 Η Διοίκηση προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα προκηρύσσοντας θέσεις Επικουρικών Γιατρών για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Με τη συνδρομή Παθολόγου από το Κ.Υ. Βλαχιώτη και ενίοτε Πνευμονολόγου, Γαστρεντερολόγου, Αιματολόγου από τον Παθολογικό Τομέα και για μερικούς μήνες Γενικού Γιατρού επιχειρήθηκε να λυθεί (με προδήλως ανορθόδοξο τρόπο) το ζήτημα της εφημεριακής κάλυψης, αλλά ουδέποτε αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της πρωινής λειτουργίας της Κλινικής. Όσον αφορά στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Μολάων ακόμα και πριν την αναρρω τική άδεια του ενός από τους δυο εναπομείναντες παθολόγους, δεν μπορούσαν να καλυφθούν ούτε τα Εξωτερικά Ιατρεία, ούτε τα Επείγοντα, ούτε οι Εφημερίες.

 Η παρούσα κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και απαιτεί άμεσες λύσεις. Η Παθολογική Κλινική είναι ο βασικός πυλώνας κάθε Νοσοκομείου, πόσο μάλλον του Κεντρικού Νοσοκομείου του Νομού. Οι αποσπάσεις και μετακινήσεις παθολόγων εντός του Νομού για εφημεριακή και μόνο κάλυψη, η συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών γιατρών του ευρύτερου παθολογικού Τομέα, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της καθημερινής λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής αλλά δημιουργεί επικίνδυνα ντόμινο. Η απόσπαση γιατρού για μικρό χρονικό διάστημα από άλλο νοσοκ μείο της Περιφέρειας μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τους δύο εναπομείναντες Παθολόγους του Νοσοκομείου Σπάρτης, δε λύνει όμως το πρόβλημα, καθώς μία Κλινική δεν είναι δυνατό να λειτουργεί χωρίς Διευθυντή, ούτε να έχει θέσεις ειδικευόμενων. 

 Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης εκτιμάται ότι η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων Σπάρτης και Μολάων απαιτεί 

 • την άμεση και κατά προτεραιότητα σε επίπεδο ΥΠΕ πρόσληψη ΤΟΥΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ επικουρικών Παθολόγων για το Νοσοκομείο Σπάρτης από την προκήρυξη που έληξε στις 14/8 

 • την άμεση προκήρυξη της θέσης του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και τουλάχιστον μίας ακόμα θέσης μόνιμου Επιμελητή Παθολογίας για την Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης, εξασφαλίζοντας τις σχετικές πιστώσεις πέρα από κάθε μνημονιακή πολιτική, καθώς τέτοια θέση δεν περιλαμβάνεται στις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που αναμένονται

 • την πρόσληψη επικουρικών γιατρών για το Νοσοκομείο Μολάων

 Επιπλέον ο Ιατρικός Σύλλογος πρότεινε εκ νέου τη συνεργασία με τους Δημάρχους του Νομού στην εκπόνηση μελέτης Υγειονομικού Χάρτη και καταγραφής των ελλείψεων και πραγματικών αναγκών ανά το Νομό.

 Ο Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και καλεί όλους τους φορείς και τα θεσμικά όργανα του Νομού να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη διεκδίκηση των παραπάνω, στηρίζοντας όποια πρωτοβουλία κινηθεί σε κατεύθυνση άμεσης και μόνιμης λύσης. Δηλώνουμε όμως ότι δεν θα επιτρέψουμε η Υγεία του κάθε Λάκωνα Πολίτη και η λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη Λακωνία να γίνει αντικείμενο ψηφοθηρίας , συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες και «υποσχέσεων» που θα ληφθούν και αφού χρησιμοποιηθούν ως προεκλογικ  πυροτέχνημα θα ξεχαστούν την επόμενη μέρα.

 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ".

 Η Πρόεδρος του ΙΣ Λακωνίας

 

 Μαρία Τσιρώνη


NEWSLETTER