Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 08:46

Μεγάλη προσέλευση για μέτρηση σακχάρου

Μεγάλη προσέλευση για μέτρηση σακχάρου

Εσπερίδα με θέμα «Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης» διοργάνωσαν χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου, ο Σύλλογος Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η χθεσινή εκδήλωση ήτανε η εναρκτήρια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Εν τω μεταξύ νωρίτερα το πρωί, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, έγιναν μετρήσεις σακχάρου από νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Η ανταπόκριση του κόσμου ήτανε μεγάλη και οι άνθρωποι που μέτρησαν το σάκχαρό τους ξεπέρασαν τους 100. Οπως είπε η Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία», οι περισσότεροι οι οποίοι μετρήθηκαν δεν είχαν πρόβλημα, αλλά υπήρξαν και άτομα που δεν το ήξεραν και ανακάλυψαν ότι έχουν διαβήτη. Σχετικά με την εκδήλωση είπε πως είναι σημαντικό που ξεκινούν και στη Μεσσηνία τα εκπαιδευτικά μαθήματα, γιατί αυτές οι δράσεις βοηθούν τα άτομα με διαβήτη.

Ο Χρήστος Δαραμίλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανέφερε σε δήλωσή του πως η εσπερίδα ήτανε το πρώτο μέρος των εκπαιδευτικών συναντήσεων για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και 2. «Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται φέτος, και αυτό το εξάμηνο η Καλαμάτα είναι μια από τις 4 πόλεις που υλοποιείται, οι υπόλοιπες είναι τα Χανιά, το Κιλκίς και η Καβάλα», είπε. Εξήγησε δε πως οι 4 εκπαιδευτικές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, θα είναι κλειστές και θα συμμετέχουν άτομα με διαβήτη - τα οποία «μπορούν να θέσουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, παρουσία των εκπαιδευτών και των γιατρών που θα υποστηρίξουν τις εκπαιδευτικές αυτές συναντήσεις».

Ο Ζαδάλλα Μούσλεχ ενδοκρινολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ενωσης Ενδοκρινολόγων τόνισε πως «οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη χρειάζονται εκπαίδευση και παρακολούθηση, ο στόχος αυτής της εσπερίδας και του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ενημερώσουμε τους ασθενείς να τους εκπαιδεύσουμε, να ανταλλάξουμε μαζί τους τις απόψεις μας, έτσι ώστε να βγει ένα καλό εκπαιδευτικό συμπέρασμα για τους πάσχοντες». 

Ο Χάρης Καπερνόπουλος ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, είπε ότι η εσπερίδα «είναι μια ευκαιρία ο κόσμος να ενημερωθεί, να λύσει τις απορίες του, να ρωτήσει και να του εξηγήσουμε, και γενικότερα να σταματήσει ο σακχαρώδης διαβήτης να αποτελεί μια πάθηση που υπάρχουν απορίες και να προκαλεί το φόβο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί». Πρόσθεσε δε πως «ο σακχαρώδης διαβήτης αντιμετωπίζεται· έχει επιπλοκές οι οποίες προλαμβάνονται και έχει θεραπεία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία».

Η Κέλλυ Μπουκέα κλινική διαιτολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, ανέφερε πως η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας τόσο στην πρόσληψη όσο και στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς χαρακτηρίζεται από μεταβολική διαταραχή κυρίως των υδατανθράκων, αλλά και των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. «Σήμερα πλέον δεν μιλάμε για τη δίαιτα του διαβητικού αλλά για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη κατάλληλα», είπε, σημειώνοντας πως η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθείται είναι το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στην εκδήλωση προήδρευσαν οι: Ζαδάλλα Μούσλεχ ενδοκρινολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

-Πανελλήνιας Ενωσης Ενδοκρινολόγων, πανεπιστημιακός υπότροφος, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική, Κλινική Γ.Ν. “ΑΧΕΠΑ”, Θεσσαλονίκη. Νασέρ Γιανζντανί ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη. Οι εργασίες άνοιξαν με καλωσόρισμα της προέδρου Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας Αθανασίας Καρούνου και η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος έγινε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστο Δαραμήλα. Ομιλητές ήταν οι: Λιάνα Τζίφα ενδοκρινολόγος με θέμα «Πού οφείλεται η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2». Χάρης Καπερνόπουλος ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, με θέμα «Ποιος ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2». Κέλλυ Μπουκέα κλινική διαιτολόγος, προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, με θέμα «Πρόληψη-Επιβράδυνση των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη». Νικόλαος Γκιούλος παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, Διαβητολογικό Ιατρείο Γ.Ν. Μεσσηνίας, με θέμα «Ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2». Αρετή Κορακοβούνη ενδοκρινολόγος, με θέμα «Μας ρωτάτε... Σας απαντάμε».

Ν.Κ.