Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 15:36

Εξοικονόμηση πόρων από την παραγωγή οξυγόνου στο Νοσοκομείου Καλαμάτας

Εξοικονόμηση πόρων από την παραγωγή οξυγόνου στο Νοσοκομείου Καλαμάτας

Τις φιάλες οξυγόνου, από το οξυγόνο που το ίδιο παράγει, μπορεί πλέον να γεμίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας με το ειδικό σύστημα που εγκατέστησε, μεγιστοποιώντας το ετήσιο οικονομικό όφελος στα 400.000 ευρώ το χρόνο.

Ταυτόχρονα θα μπορεί να γεμίζει τις μπουκάλες οξυγόνου σε απόρους και ανασφάλιστους πολίτες, αλλά και να εξυπηρετεί και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νομού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα για το γέμισμα των φιαλών οξυγόνου υψηλής πίεσης για ιατρική χρήση, το οποίο τοποθετήθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η τοποθέτηση του συστήματος έρχεται συμπληρωματικά στην εγκατάσταση του συγκροτήματος παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου. Η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος χαρακτήρισε καινοτόμα τη συμπληρωματική αυτή παρέμβαση που «έρχεται να συμβάλει περαιτέρω στην εξοικονόμηση πόρων και στην κάλυψη ευρύτερων αναγκών». Με απλά λόγια, το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν έχει πλέον μόνο τη δυνατότητα να παράγει οξυγόνο ιατρικής χρήσης που απαιτείται διοχετεύοντάς το μέσω του δικτύου του στα τμήματα-κλινικές, αλλά μέσω αυτού του εξοπλισμού παρέχεται η δυνατότητα πλήρωσης όλων των φιαλών οξυγόνου που χρησιμοποιούνται είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είτε στα ασθενοφόρα, είτε διατίθενται σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες που έχουν ανάγκη χρήσης ιατρικού οξυγόνου.

Σημαντική είναι η συμβολή και στην εξοικονόμηση πόρων αφού πέρυσι το Νοσοκομείο Καλαμάτας χρειάστηκε να δαπανήσει για τη μεταφορά και πλήρωση των φιαλών οξυγόνου γύρω στα 55.000 ευρώ. Με αυτήν την συμπληρωματική δράση λοιπόν όχι μόνο μηδενίζεται αυτή η δαπάνη αλλά το Νοσοκομείο αποκτά αυτονομία και απεξάρτηση και σε αυτόν τον τομέα. Πέραν τούτου θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης και του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας καθώς και των υπολοίπων υγειονομικών δομών της Μεσσηνίας (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.λπ.).

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας διότι ολοκληρώνουμε ένα μικρό μας "όραμα" στο θέμα του οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Για εμάς ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και που αποσκοπούσε στην ελαχιστοποίηση της μεγάλης δαπάνης για το Νοσοκομείο σε ετήσια βάση, που λέγεται οξυγόνο ιατρικής χρήσης. Με τη σημερινή δυνατότητα, να μπορούμε δηλαδή να γεμίζουμε και τις φιάλες οξυγόνου από το οξυγόνο που οι ίδιοι παράγουμε, μεγιστοποιούμε το ετήσιο οικονομικό όφελος που αγγίζει πια τα 400.000 ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα πέρα από απόρους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε και τις άλλες υγειονομικές μονάδες του νομού μας (Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.λπ.). Το παράδειγμά μας εύχομαι να το ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας προς όφελος της οικονομίας πόρων και προς χάριν του δημόσιου συμφέροντος».