Σάββατο, 30 Απριλίου 2016 17:02

Διστάζουν οι ανασφάλιστοι να πάνε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Διστάζουν οι ανασφάλιστοι να πάνε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Διστακτική είναι ακόμα η προσέλευση ανασφάλιστων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μετά την υπουργική απόφαση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις διευκρινίσεις ως προς το ποιοι δεν πληρώνουν πλέον συμμετοχή στα φάρμακα -η οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

“Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε κάποια διαφορά στην προσέλευση, καλύτερη εικόνα θα έχουμε σε δύο μήνες από τώρα” λέει στο eleftheriaonline.gr η Γεωργία Λιακέα, διοικητική δευθύντρια του νοσηλευτικού ιδρύματος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Μία από τις ειδοποιούς διαφορές, σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε προηγουμένως, είναι ότι -όπως επισημαίνει η Γ. Λιακέα- γίνεται τώρα δυνατό να τυγχάνουν φροντίδας υγείας και οι ανασφάλιστοι με χρόνια περιστατικά. Προηγουμένως, στα δημόσια νοσοκομεία, αντιμετωπίζονταν μόνο τα επείγοντα περιστατικά των ανασφάλιστων κι αυτό μετά από απόφαση τριμερούς επιτροπής η οποία συνεδρίαζε για να κρίνει το επείγον. Αν η επιτροπή εκτιμούσε το περιστατικό ως χρόνιο και μη επείγον, ο ανασφάλιστος έπρεπε να αναζητήσει άλλες λύσεις.

Η διοικητική διευθύντρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας εκτιμά ότι με την πρόσφατη απόφαση θα μπορέσουν να ωφεληθούν, τόσο οι Ελληνες που η χρόνια ανεργία τους υποχρέωσε να μείνουν ανασφάλιστοι, όσο και οι αλλοδαποί και οι μετανάστες που έχουν ΑΜΚΑ.

Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας καθώς και η παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους (μη άμεσα ή μη έμμεσα ασφαλισμένοι σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα, όσοι έχουν απολέσει τις ασφαλιστικές τους καλύψεις και δεν δικαιούνται παροχών υγείας λόγων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία) και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας (άτομα με χρόνιες παθήσεις). Το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων στις δημόσιες μονάδες υγείας θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο οι εξετάσεις, εργαστηριακές και άλλες, καθώς και η νοσηλεία των ανασφάλιστων, αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς -σε αυτό το στάδιο, τουλάχιστον- δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς. Σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στη νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.

Οσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, θα λαμβάνουν μία κάρτα εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και άλλοι.

Β.Γ.Μ.