Σάββατο, 21 Μαϊος 2016 16:32

Αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακά μέσα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακά μέσα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Αρθροπλαστική γόνατος με σύστημα ψηφιακής υποβοήθησης και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μια πρωτοποριακή μέθοδος η οποία εφαρμόζεται , από έμπειρους χειρουργούς, με τη χρήση σύγχρονων μέσων κι εξαιρετικά μάλιστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σύμφωνα με τον χειρούργο ορθοπαιδικό Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, επιμελητή στην εν λόγω νοσηλευτική μονάδα, η οποία είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που έχουν εντάξει τη συγκεκριμένη διαδικασία στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Μια μέθοδος η οποία αν και είναι υψηλού κόστους συγκριτικά με τη συμβατική -η οποία επίσης εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις- μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση πόρων, εφόσον η επιλογή των περιστατικών γίνει σωστά, όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος. Και αυτό γιατί η αρθροπλαστική γόνατος με σύστημα ψηφιακής υποβοήθησης συμβάλλει στη μείωση της καταπόνησης του ασθενή, άρα και στη μείωση του χρόνου νοσηλείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Εφαρμόζεται σε ασθενείς που είτε είναι παχύσαρκοι, είτε αντιμετωπίζουν άλλα σημαντικά ζητήματα που επιβαρύνουν την κατάστασή τους. Για παράδειγμα, ένας παχύσαρκος ασθενής με ανατομικά χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν τον έργο των χειρουργών ή ένας ασθενής που έκανε μετατραυματική αρθρίτιδα, αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες συνίσταται το χειρουργείο να γίνει με σύστημα ψηφιακής υποβοήθησης.

Στόχος μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια αίματος, η συντομότερη δυνατή νοσηλεία, ο μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων και το μικρότερο κόστος περίθαλψης. «Το κόστος της μεθόδου υπερβαίνει κατά 30% εκείνο της συμβατικής μεθόδου, αλλά αν γίνει σωστά η επιλογή του περιστατικού, υπάρχει σημαντικό κέρδος και για τον ίδιο τον ασθενή και για το σύστημα υγείας» εξηγεί ο ίδιος. 

Οσον αφορά στη λειτουργία του συστήματος, βασίζεται σε πομπούς και δέκτες που μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή δημιουργούν όλες εκείνες τις συνθήκες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ψηφιακής υποβοήθησης, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τον χειρουργό, αλλά υποβοηθά το έργο του, καθώς η κάθε μέτρηση του συστήματος επαληθεύεται από τους χειρουργούς.

Το σύστημα, το οποίο διατίθεται για χειρουργικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κάθε φορά που υπάρχει περιστατικό, χρησιμοποιείται κατά κόρον σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όπως της Λάρισας και της Πάτρας και σε ιδιωτικές κλινικές μεγάλων ομίλων της Αθήνας. Το Νοσοκομείο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι από τις λίγες δημόσιες μονάδες υγείας που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα. 

Στόχος όμως δεν είναι μόνο η μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών που μέχρι πρότινος αναγκάζονταν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να υποβληθούν σε μια ανάλογη χειρουργική επέμβαση, αλλά και η αποσυμφόρηση νοσοκομείων της Αθήνας από τη διακομιδή και νοσηλεία πλήθους περιστατικών από την ευρύτερη περιοχή μας, πράγμα που φαίνεται να επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό.


NEWSLETTER