Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 09:37

Ανεβασμένη η τιμή για το καλό λάδι λόγω δάκου και μικρής παραγωγής

Ανεβασμένη η τιμή για το καλό λάδι λόγω δάκου και μικρής παραγωγής

 

Στα 3,40 ευρώ είναι η τιμή στη Μεσσηνία για τα καλά λάδια, με 4 και 5 δέκατα, τα οποία, όμως, είναι λίγα. Σύμφωνα με έμπορο - τυποποιητή που συγκεντρώνει και προωθεί μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου από το νομό, η τιμή αυτή είναι η καλύτερη για τα καλά λάδια, για τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον οι Ιταλοί. Η μικρή προσφορά ποιοτικών λαδιών εξαιτίας του δάκου αναμένεται να ανεβάσει σημαντικά την τιμή στο προσεχές μέλλον.

Μέχρι τώρα οι παραγωγοί έχουν μαζέψει κυρίως ελιές που επλήγησαν από δάκο και γλοιοσπόριο, με συνέπεια το λάδι να παρουσιάζει πολλές φορές μεγάλη οξύτητα. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος επιβεβαίωσε ότι η τιμή είναι 3,40 και για λάδια από 5 έως 8 δέκατα πέφτει στα 3,25 ευρώ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η φετινή είναι η πιο δύσκολη και κακή χρονιά, καθώς την παραγωγή έχουν βρει όλα τα κακά. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη και την ελπίδα ότι από δω και πέρα θα βελτιωθεί η ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς ο καρπός που έχει μείνει και αντέχει είναι υγιής και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Αναστάσιος Προσηλιακός συμφώνησε στα 3,40 κι ενημέρωσε ότι πάνω από τα 5 δέκατα η τιμή πέφτει 5 λεπτά το δέκατο. Τόνισε ότι λάδια με 3 και 3,5 δέκατα φέτος δεν υπάρχουν. Παρατήρησε ότι και στην περιοχή τους βγαίνουν μερικά λάδια βαριά, παρά τους συστηματικούς ψεκασμούς των παραγωγών για το δάκο, καθώς λόγω του καιρού υπήρξαν προσβολές από κερκόσπορα και γλοιοσπόριο. Και ο κ. Προσηλιακός εξέφρασε τη γνώμη ότι από δω και πέρα και με την αλλαγή του καιρού, θα βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Γ.Σ.