Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 08:31

Σε ετοιμότητα για τον πάγο οι πατατοπαραγωγοί σε Μπουρνιά και Μεσσήνη

Σε ετοιμότητα για τον πάγο οι πατατοπαραγωγοί σε Μπουρνιά και Μεσσήνη

 

Μάχη με τον πάγο ετοιμάζονται να δώσουν οι πατατοπαραγωγοί σε Μπουρνιά και Μεσσήνη, για να σώσουν την καλλιέργεια, παρότι οι πατάτες που έχουν φυτρώσει μέχρι τώρα είναι πολύ λίγες.

Με την αντιπαγετική προστασία, όμως, αυξάνεται το ήδη υπέρογκο κόστος καλλιέργειας της ανοιξιάτικης πατάτας, γεγονός που φέρνει τους παραγωγούς της περιοχής ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην εγκατάλειψή της. Για το λόγο αυτό κάποιοι παραγωγοί θα αφήσουν την καλλιέργεια χωρίς προστασία, για να καταστραφεί, ώστε να έχουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά και να ασχοληθούν με νέα καλλιέργεια που θα πάει πιο πίσω χρονικά και θα έχει μικρότερο κόστος.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιάννης Μπλάνας, αφού μας ενημέρωσε ότι «οι πατάτες δεν έχουν φυτρώσει και είναι λίγα τα κτήματα που θα βάλουν για πάγο», παρατήρησε: «Είναι πολύ άγριος ο καιρός, πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος ζημιάς».

Επεσήμανε πως «είναι μεγάλο το κόστος της αντιπαγετικής προστασίας με το ρεύμα, το πετρέλαιο και τα μηχανήματα που βάζουμε» κι εξήγησε: «Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι και με τα τόσα χρήματα που χρειάζονται, κάποιοι θα τις παρατήσουν, για να πάει πιο πίσω η καλλιέργεια και να γλιτώσουν από το υπέρογκο κόστος. Το πρόβλημα για μας θα είναι μετά την Κυριακή, γιατί η θερμοκρασία θα πάει στους -5 και -6 και θα χρειαστεί προστασία για πολλές ώρες».

Για την αύξηση του ήδη υπέρογκου κόστους και τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας, ο κ. Μπλάνας σημείωσε με ανησυχία: «Τα πράγματα είναι θάνατος για μας, με την άνοδο του πετρελαίου. Ανεβαίνουν και τα ασφάλιστρα και δε θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Το επιπλέον κόστος θα το επωμιστούμε εμείς και δε θα αντέξουμε. Θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε. Με τέτοιο κοστολόγιο πού να αντέξεις τον ανταγωνισμό της αιγυπτιακής πατάτας;».

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας επιβεβαίωσε πως «το πρόβλημα είναι για τις πιο πρώιμες πατάτες, αυτές που φυτεύτηκαν τον Οκτώβριο». Ενημέρωσε ότι «κάποιοι τις εγκατέλειψαν και άλλοι προσπαθούν να τις προστατεύσουν» και παρατήρησε, φανερά προβληματισμένος: «Δεν ξέρω τι θα γίνει, αν θα τα βγάλουμε πέρα. Θα μπορούμε να ποτίζουμε όλοι, μέρα - νύχτα για να τις σώσουμε; Ο κίνδυνος καταστροφής είναι μεγάλος. Ο πάγος θα επηρεάσει και αυτές που είναι μέσα στο χώμα, αν πάει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία».

Ο κ. Δούβας συμφώνησε πως «με την αντιπαγετική προστασία το κόστος θα ανέβει και άλλο» και πρόσθεσε: «Παραπάνω καύσιμα, λιπάσματα, φάρμακα. Το πετρέλαιο τις τελευταίες μέρες ανέβηκε 15 λεπτά και αυτό επιβαρύνει την καλλιέργεια».

Κάνοντας λόγο για την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, σημείωσε: «Η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει, ώστε η ΔΕΗ να μας δίνει ρεύμα για την αντιπαγετική προστασία. Και έχουμε και τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τη ζημιά που γίνεται. Ο ΕΛΓΑ κάνει πως μας αποζημιώνει και εμείς κάνουμε ότι πληρώνουμε. Εμείς θέλουμε να υπάρχει πραγματική οικονομία, πραγματική λειτουργία του ΕΛΓΑ και να είμαστε και εμείς εντάξει στις υποχρεώσεις μας».