Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 08:29

Μεσσηνία: 1.800 τόνοι η φετινή παραγωγή, που παρέλαβε η ΣΥΚΙΚΗ

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: 1.800 τόνοι η φετινή παραγωγή, που παρέλαβε η ΣΥΚΙΚΗ

 

Μόλις τους 1.800 τόνους έφθασε η φετινή παραγωγή σύκων που παρέλαβε η Συκική στα απεντομωτήριά της, λόγω των μεγάλων ζημιών από τον καύσωνα και την ανομβρία.

“Μαζί με τα απόσυκα που πάνε για τη βιομηχανία, έφθασαν τους 2.000 τόνους”, παρατήρησε στην “Ε” ο πρόεδρος της οργάνωσης Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Ενημέρωσε πως “έχουν φύγει πάρα πολλά σύκα για εξαγωγές” και πρόσθεσε ότι “το εργοστάσιο, η μονάδα τυποποίησης της οργάνωσης θα δουλέψει και μέσα στο Νοέμβριο ανάλογα με τις παραγγελίες”. Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι “άλλα τόσα σύκα να είχαμε, θα τα δίναμε. Εχουμε ανοίξει αγορές, αλλά λόγω των μεγάλων ζημιών είναι σημαντική η μείωση της παραγωγής”.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΕΛΓΑ

Για την αποζημίωση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, επέρριψε την ευθύνη στον ΕΛΓΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά 70% και 80%, αλλά δεν άφησαν τον κόσμο να κάνει αιτήσεις. Και τώρα συζητάνε για αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ. Ο καύσωνας, όμως, είναι σε αυτά που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Είχα συναντήσει τον πρόεδρο, του έστειλα και επιστολή. Το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ μπορεί να πάρει απόφαση και να εντάξει τις αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών”.

Ο πρόεδρος της Συκικής παρατήρησε πως “δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ, πρώτη φορά μας γύρισε την πλάτη” και πρόσθεσε με αγανάκτηση: “Ο ΕΛΓΑ μας υποχρεώνει να ασφαλιζόμαστε, πληρώνουμε και δεν μας αποζημιώνει. Πρέπει να δούμε μήπως μπορούμε να πάμε στον ιδιωτικό τομέα για ασφάλιση της παραγωγής μας. Δεν μπορεί να πληρώνουμε και να μην ασφαλιζόμαστε. Να είναι εθελοντική η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ”.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι “ήταν υποβαθμισμένη και η ποιότητα, ενώ κάποιοι παραγωγοί δεν μάζεψαν καθόλου σύκα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER