Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 08:31

Με χαμηλή τιμή οι πρώτες πατάτες από Μεσσήνη και Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Με χαμηλή τιμή οι πρώτες πατάτες από Μεσσήνη και Καλαμάτα

 

Ασχημα ξεκίνησε η πώληση της φετινής φρέσκιας πατάτας από τη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά (με τιμή 35 λεπτά το κιλό) για να καλύψει μέρος της αγοράς του Πάσχα.

Οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι και ανήσυχοι, καθώς υπάρχουν ακόμα μεγάλες ποσότητες περσινής πατάτας που πιέζουν τις τιμές. Ωστόσο, υπάρχει μια ελπίδα ανάκαμψης για την περίοδο μετά τις γιορτές, η οποία θα είναι καθοριστική για την πραγματική εικόνα της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι “ξεκίνησαν ορισμένοι παραγωγοί, αλλά οι τιμές είναι χάλια, 35 λεπτά το κιλό” - και εξήγησε: “Το κόστος της καλλιέργειας είναι 1.000 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις είναι από 1,5 μέχρι 3 τόνους το πολύ το στρέμμα. Είναι δύσκολα τα πράγματα”.

Παρατήρησε πως “είναι πολλές οι παλιές πατάτες, υπάρχουν εισαγόμενες και οι ελληνικές που είναι στις αποθήκες. Υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πατάτες από πέρσι το καλοκαίρι και φθινοπωρινές. Η Ηλεία δουλεύει με χειμωνιάτικες και όλοι οι τσιγγάνοι έχουν πατάτες”.

Επεσήμανε ότι “θα τις αφήσουμε κανένα 10ήμερο να πάρουν κανένα κιλό,να βελτιωθεί η απόδοση και να ανέβει η τιμή. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, το 99% των παραγωγών θα χάσει. Θα χαθούν πολλά λεφτά φέτος”.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας ανέφερε ότι ”ξεκινήσαμε, αλλά για τιμή, όταν θα πληρωθούμε, θα δούμε... Λένε 35 λεπτά, για να μπει ο κόσμος να βγάλει, αλλά αμφιβάλλω”.

Επιβεβαίωσε ότι “έχει πατάτες η αγορά” και παρατήρησε: “Οι συσκευαστές μας ζητούν να βγάλουμε, για να δείξουν ότι υπάρχουν φρέσκιες. Ο συσκευαστής θα βγάλει το κέρδος του, αυτό που έχει υπολογίσει. Ο παραγωγός θα την πληρώσει”.

Για τη συνέχεια, για την προοπτική της φετινής ανοιξιάτικης πατάτας, επεσήμανε: “Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα υπάρξει καλύτερη συμπεριφορά μετά τις γιορτές, γιατί θα φύγουν οι πατάτες που πιέζουν την αγορά. Μετά τις γιορτές θα δούμε αν τα πράγματα θα είναι άσχημα, όπως ξεκίνησαν”. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, λέγοντας πως “έχουν λιγοστέψει τα αποθέματα της ελληνικής πατάτας, που θεωρούνται φρέσκιες, μέχρι 90 ημερών" - και πρόσθεσε: “Μπορεί κάτι να γίνει, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν, γιατί είναι ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER