Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 09:16

Οι βροχοπτώσεις χάλασαν μια καλή χρονιά για τα σύκα στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

 

 

Η εικόνα στα απεντομωτήρια της Μεσσηνίας με την παραλαβή των σύκων επιβεβαιώνει τη ζημιά της φετινής παραγωγής από τις βροχοπτώσεις.

Εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη, σε σχέση με αυτή που αναμενόταν και για όσο διάστημα ο καιρός ήταν ευνοϊκός.

Τη συγκεκριμένη εικόνα καταγράψαμε χθες στο απεντομωτήριο της Συκικής στο Μάνεση, όπου οι παραγωγοί παρέδιδαν το προϊόν τους, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους που χάθηκε η ευκαιρία για μια πολύ καλή χρονιά. Παρατηρούν πως το σύκο είναι ευάλωτο στον καιρό, αλλά εκτιμούν ότι αξίζει ως καλλιέργεια. Το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε με παράπονα για τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και το βραχνά της Εφορίας.

Ο Παναγιώτης Νικολόπουλος από το Μάνεση, μας είπε ότι “τα σύκα έπαθαν ζημιά με τις συνεχόμενες βροχές” και διευκρίνισε πως “τα πρώτα σύκα έπαθαν ζημιά, σάπισαν πάνω στα δέντρα. Τώρα πάει να βελτιωθεί η κατάσταση”. Επεσήμανε πως “είναι περίεργη καλλιέργεια το σύκο, εξαρτάται από τον καιρό. Πέρυσι είχαμε ζημιές από τον καύσωνα και φέτος από τις βροχές. Αν σε ευνοήσει ο καιρός, είναι καλή παραγωγή, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν μας ευνοεί”. Ολοκληρώνοντας, σημείωσε με απογοήτευση ότι “το μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες είναι ο ΕΦΚΑ και η Εφορία. Αν βγάλω 20.000 ευρώ από την παραγωγή, δεν θα μου μείνουν ούτε 10.000 ευρώ. Πώς να ζήσει μια 4μελής οικογένεια; Και τώρα δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα ούτε στα σύκα ούτε στο λάδι”.

Ο Χαράλαμπος Αποστολόπουλος από το Τρίκορφο ανέφερε πως “είναι μέτρια η εικόνα της παραγωγής φέτος” και παρατήρησε: “Στις πρώιμες περιοχές είναι καλά τα πράγματα, αλλά στα χαμηλά, εκεί που δεν τα παίρνει ο ήλιος, υπάρχουν ζημιές. Τα επηρέασε η βροχή, θα είναι μειωμένη η παραγωγή σε σχέση με αυτήν που περιμέναμε”. Επεσήμανε ότι “αξίζει το σύκο ως καλλιέργεια. Εχει χαμηλό κοστολόγιο αλλά θέλει υψηλή εξειδίκευση και να είσαι πιο επιμελής, να ασχολείσαι με το δέντρο”. Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς, σημείωσε ότι “για να μπορείς να κρατηθείς στην αγροτική ζωή, θέλει να ασχολείσαι με πολλά πράγματα και με καινούργια, όχι με μία καλλιέργεια”.

Κλείνοντας, σημείωσε πως “χρειάζεται αναδιάρθρωση η συκοκαλλιέργεια, για να έχει κίνητρο και να στηριχθεί ο νέος”.

Γ.Σ.