Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 10:44

Διαβεβαιώσεις Αραχωβίτη σε Κοζομπόλη για αποζημιώσεις και μειονεκτικές περιοχές

Γράφτηκε από την
Διαβεβαιώσεις Αραχωβίτη σε Κοζομπόλη για αποζημιώσεις και μειονεκτικές περιοχές

 

Με εντατικούς ρυθμούς έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) μετά από το πέρασμα της θύελλας το περασμένο Σάββατο, καθώς κλιμάκια του Οργανισμού πέρασαν ήδη από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης στην βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η οποία τον συνάντησε χθες στην Αθήνα και του έθεσε -όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου της- τα αιτήματα των καλλιεργητών ελιάς για άμεσες εκτιμήσεις μετά τις ζημιές που προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα “Ζορμπάς”.

Ο υπουργός τόνισε στη βουλευτή ότι “η διαδικασία στη συνέχεια προβλέπει να γίνει αναγγελία ζημιάς από τους δήμους, μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Αμέσως μετά θα γίνει η κανονική εκτίμηση ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Οι ζημιές αφορούν κυρίως τον ελαιόκαρπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλες καλλιέργειες (θερμοκήπια κ.λπ.)”.

Στην ίδια συνάντηση, συνεχίζει η ανακοίνωση της Γ. Κοζομπόλη, συζητήθηκε επίσης η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, θέμα για το οποίο ο υπουργός δήλωσε ότι “η χάραξη/οριοθέτηση των ορεινών περιοχών δεν αλλάζει, ισχύει ως έχει, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο. Για τις λοιπές περιοχές που δεν εντάσσονται στον κανονισμό 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και η χώρα μας ήδη από το 2013 είχε υποχρέωση να δηλώσει- τέθηκε σε διαβούλευση ο χάρτης με τη νέα οριοθέτηση. Αυτό έγινε με σκοπό να αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις και οι εξαιρούμενες περιοχές, που πλέον δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά του κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, να ενταχθούν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα ώστε να μην απολεσθεί η εξισωτική αποζημίωση και η σχετική μοριοδότηση. Επιπλέον, για όσες περιοχές αναγκαστικά θα πρέπει να βγουν εκτός των μειονεκτικών, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα παίρνουν μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης για δύο χρόνια”.


NEWSLETTER