Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 10:21

Μεσσηνία: Σημαντικές διαπιστώσεις και χρήσιμα συμπεράσματα στη διημερίδα για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Σημαντικές διαπιστώσεις και χρήσιμα συμπεράσματα στη διημερίδα για το ελαιόλαδο

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου, που διοργάνωσαν το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο “Rex” της Χώρας Μεσσηνίας και σε συνεδριακό χώρο του Navarino Dunes, στην Costa Navarino αντίστοιχα.

Από τις εργασίες της διημερίδας, που είχε τον γενικό τίτλο “Η ελαιοκομία ως βασικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης σε επίπεδο δήμων”, προέκυψαν σημαντικές διαπιστώσεις και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με υψηλή συμμετοχή, αφού περισσότεροι από 220 παραγωγοί και επαγγελματίες από τους χώρους του ελαιολάδου και της εστίασης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τις δύο μέρες. Τα θέματα των εισηγήσεων αφορούσαν κύριους τομείς της οικονομίας του ελαιολάδου.

Οι βασικές εισηγήσεις που έγιναν κατά τη διημερίδα αφορούσαν θέματα που συνδέονται με τον ελαιοτουρισμό, την κοινωνική οικονομία στις ελαιουργικές δραστηριότητες, τον γαστρονομικό πολιτισμό, τη μεσογειακή διατροφή, τη γεωργία ακριβείας, την περιβαλλοντική διαχείριση των ελαιώνων, την ορθή χρήση υποπροϊόντων ελιάς και το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα στοιχεία από τις διαδημοτικές δράσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης για την προβολή και διάθεση του ελαιολάδου από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.

Η Ελλη Κοτσάνου-Ρομβοτσάνου πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δελφών και Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, ανέλυσε θέματα που αφορούν στο διαχειριστικό σχέδιο για τον ελαιώνα που εκπονεί ο Δήμος Δελφών, αλλά και στις ευκαιρίες για ανάδειξη της ελαιουργικής δραστηριότητας μέσα από τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Μπόλης διευθυντής Εργου του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό και στο Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων.

Η Βίκυ Ιγγλέζου διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος περιέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή ως Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, όπως περιλαμβάνεται στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO καθώς ανέλυσε τον τρόπο όπου η μεσσηνιακή γαστρονομία μπορεί να αναδειχθεί σαν πολιτισμικό αγαθό.

Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, παρουσίασε στην εισήγησή του τη γεωργία ακριβείας ως ένα σύστημα διαχείρισης αγροκτημάτων, το πρόγραμμα Iof2020 και τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην περιοχή της Τριφυλίας.

Στην τελική εισήγηση της πρώτης ημέρας ο Γιώργος Σταυρόπουλος γεωπόνος έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα, αναφέρθηκε στην αξία του βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως φυσικού συστατικού με αδιαμφισβήτητη ευεργετική δράση στις καλλυντικές συνθέσεις.

Ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο, όπου οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να διευκρινίσουν πτυχές των εισηγήσεών τους, αλλά και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω μια γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συντονιστής της πρώτης μέρας ήταν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Ιωάννης Κυριακόπουλος.

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων της δεύτερης μέρας είχε ως εξής:

Τη διημερίδα άνοιξε με παρουσίασή του ο Paolo Morbidoni προέδρος της Ενωσης “Δρόμοι του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Umbria”, ο οποίος ανέλυσε τις λειτουργίες και τα βασικά εργαλεία δράσης καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του συγκεκριμένου δικτύου.

Στη συνέχεια ο δρ. Πανταζής Πάστρας επικεφαλής της έρευνας στην εταιρεία TOPOSOPHY μέσα από την επισκόπηση των σύγχρονων τάσεων τουρισμού-γαστρονομίας, παρουσίασε τις ευκαιρίες για την ανάδειξη του ελαιολάδου ως συστατικού στοιχείου της τουριστικής εμπειρίας.

Ο José María Penco τεχνικός διευθυντής της Ισπανικής Ενωσης Δήμων Ελαιολάδου (ΑΕΜΟ) μίλησε για τις ευκαιρίες και το μέλλον του τουρισμού σε σχέση με την ελιά και το ελαιόλαδο και την αξία που θα μπορούσε να φέρει αυτή η έννοια στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και για τις εμπειρίες από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος “OLEOTOURISM”.

Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, που παρουσίασε τις αγκυλώσεις και τις δυσκολίες του σύγχρονου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στην ελληνική πραγματικότητα, όπως και τις “καλές πρακτικές” και την ανάγκη για συνέργειες στον τουριστικό κλάδο.

Ο δρ. Παναγιώτης Κώτσιος οικονομολόγος - ερευνητής στο Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παρουσίασε στοιχεία από το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου των μεσογειακών χωρών, αλλά και τις προκλήσεις και απαραίτητες προϋποθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων ελαιολάδου για τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

Κλείνοντας ο Γιώργος Κόκκινος πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας”, παρουσίασε την πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα, καθώς και την περιβαλλοντική διαχείριση ελαιώνων ως ευκαιρία για το φυσικό περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου τέθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές και έγιναν τοποθετήσεις. Τη δεύτερη μέρα της διημερίδας συντόνισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου Ιωάννης Καπόλος.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης από την πλευρά του δήλωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ για πρώτη χρονιά να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου, σε έναν τόπο που η ανάπτυξη της οικονομίας προέρχεται κατεξοχήν από την παραγωγή ελαιολάδου. Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου διοργανώσαμε αυτή τη διημερίδα για την ανάδειξη της ιστορίας του ελαιολάδου και των γευστικών του ιδιοτήτων ως προϊόν, παρουσιάζοντας και συζητώντας τις προοπτικές του στο μέλλον. Οι ανάγκες των παραγωγών αποτελούν προτεραιότητά μας στηρίζοντας με κάθε τρόπο αυτό το προϊόν που αποτελεί την κύρια συνιστώσα ανάπτυξης».


NEWSLETTER