Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 10:36

Αξιολόγηση προσφορών για δακοκτονία

Γράφτηκε από τον

Εγινε χθες η αποσφράγιση και ξεκίνησε η αξιολόγηση των προσφορών του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού των ελαιόδεντρων του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία.

Η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα υπάρχει εικόνα για το αν θα μείνουν περιοχές στο νομό χωρίς εργολάβους ψεκασμού, είτε γιατί δεν υποβλήθηκαν προσφορές είτε γιατί απορρίφθηκαν. Οσο πιο λίγες είναι αυτές οι περιοχές, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προοπτικές επιτυχίας του φετινού προγράμματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος οι διαδικασίες βρίσκονται 20 με 25 ημέρες πιο μπροστά σε σχέση με πέρσι που η χρονιά ήταν καταστροφική. Και υπάρχει η ελπίδα και η πεποίθηση πως θα ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν τη χρονική στιγμή που πρέπει, ακόμα και στις αρχές Ιουνίου αν χρειαστεί.

Το θετικό είναι ότι ήδη έχει γίνει η κατανομή του προσωπικού που θα εργαστεί στη δακοκτονία, ενώ έχει ψηφιστεί και η τροπολογία που διασφαλίζει την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος.

Να αναφέρουμε ότι παράταση λίγων ημερών, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, είχε πάρει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την παγιδοθεσία του φετινού προγράμματος - και η αποσφράγισή τους θα γίνει την Τρίτη 19 Μαρτίου.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβων για τον ψεκασμό των ελαιόδεντρων από το έδαφος στη Μεσσηνία είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.697.760,01 ευρώ.

Προβλέπει να προστατευτούν 10.945.336 ελαιόδεντρα και να ψεκαστούν 5.472.668.

Ακόμα, να υπενθυμίσουμε ότι 4 μήνες πιο νωρίς σε σχέση με πέρσι έγινε φέτος και η κατανομή του εποχικού προσωπικού που θα εργαστεί στη δακοκτονία (τομεάρχες, εργάτες αποθήκης). Σύμφωνα με την κατανομή, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας προβλέπονται 13 τομεάρχες και 7 αποθηκάριοι και στην υπηρεσία της Τριφυλίας 4 τομεάρχες και 5 αποθηκάριοι. Ηδη οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας έχουν ζητήσει και περιμένουν την έγκριση του ΑΣΕΠ για τις προλήψεις.

Επίσης, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εξασφαλίζει την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος για το 2019, στις περιπτώσεις όπου οι χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη του εργολάβου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Γ.Σ.