Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 09:26

Θα μπορούσαν να πάνε και καλύτερα φέτος οι πατάτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Θα μπορούσαν να πάνε και καλύτερα φέτος οι πατάτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας

 

Μέτρια ήταν τελικά η φετινή χρονιά της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, παρά τις υψηλές προσδοκίες και τις θετικές προοπτικές που υπήρχαν.

Αυτό τόνισε στην “Ε” ο Γιώργος Δούβας, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, πατατοπαραγωγός στον Μπουρνιά της Δυτικής Παραλίας.

Εκτίμησε ότι “αν είχαμε μια συγκροτημένη πολιτική, θα μπορούσαμε να πάρουμε φέτος πάνω από 60 λεπτά” - και επεσήμανε πως “αν δεν οργανωθούμε για να έχουμε συγκεκριμένη διάθεση προϊόντος, με συνεταιρισμό ή κάτι άλλο, δεν υπάρχει ελπίδα”.

Ειδικότερα, μας απάντησε ότι η φετική χρονιά “ούτε έκλαψε ούτε γέλασε” και εξήγησε: “Δεν κατρακύλησαν οι τιμές, αλλά είχαμε τεχνητή πτώση στις τιμές με τη μεγάλη διάθεση της παραγωγής σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Και κρατήθηκαν στα 40 με 45 λεπτά”.

Παρατήρησε πως “ήταν μικρές οι παραγωγές ανά στρέμμα. Μια μέση κατάσταση είχαμε στους 3,5 τόνους το στρέμμα. Τα πιο καλά, τα πιο στραγγερά κτήματα έβγαλαν κάτι παραπάνω. Δεν βγήκε το τονάζ που περιμέναμε”.

Ο Γ. Δούβας διευκρίνισε ότι “δεν καλύφθηκαν οι ζημιές των προηγούμενων χρόνων. Αλλα περιμέναμε, στα 60 λεπτά και δεν πληρώθηκαν καθόλου οι πατάτες με αυτή την τιμή”.

Εκτίμησε πως “είναι μια λογική τιμή τα 45 λεπτά, δεν άφησε μεγάλο κέρδος” και ανέλυσε: “Το κόστος καλλιέργειας είναι 35 λεπτά ίσως και 37 το κιλό. Το κέρδος ήταν 5 με 7 λεπτά το κιλό, 250 ευρώ το στρέμμα”.

Ξεκαθάρισε ότι “εξελίχθηκε σε μια μέτρια χρονιά, ενώ περιμέναμε καλή χρονιά, αλλά όταν θέλει η αγορά 10 τόνους και εμείς βγάζουμε 100, γιατί το θέλουν κάποιοι...”.

Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας ανέφερε πως “οι τυποποιητές παίζουν τα παιχνίδια τους. Δεν τους ενδιαφέρει η τιμή στον παραγωγό. Αυτοί θα κερδίσουν 12 λεπτά το κιλό, ό,τι και να γίνει πάντα ο παραγωγός την πληρώνει”.

Για την ευνοϊκή συγκυρία που δεν αξιοποιήθηκε και την απουσία συγκροτημένης πολιτικής παρατήρησε: “Στη διεθνή αγορά υπήρχε έλλειμμα πατάτας. Αν είχαμε μια συγκροτημένη πολιτική, θα μπορούσαμε να πάρουμε φέτος πάνω από 60 λεπτά. Και φθάσαμε τελικά να πέσουμε στα 45 λεπτά, αν τα πάρουμε και αυτά. Αν δεν οργανωθούμε να έχουμε συγκεκριμένη διάθεση προϊόντος, με συνεταιρισμό ή κάτι άλλο, δεν υπάρχει ελπίδα. Γιατί τα άλλα κράτη που παράγουν πατάτες το έχουν και εμείς δεν μπορούμε;”.

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι “ο παραγωγός δεν μπόρεσε να βγάλει τα σπασμένα των προηγούμενων χρόνων” και σημείωσε με απογοήτευση: “Αν τα μηνύματα δεν ήταν θετικά, θα πουλάγαμε 10 λεπτά φέτος; Οταν όλοι ζητούν πατάτες γιατί δεν υπάρχουν, και η τιμή πέφτει, κάτι δεν πάει καλά”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER