Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 09:19

Πρόγραμμα online παρακολούθησης ψεκασμού δακοκτονίας στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Πρόγραμμα online παρακολούθησης ψεκασμού δακοκτονίας στην Τριφυλία

 

Πιλοτικό πρόγραμμα για την online παρακολούθηση των συνεργείων ψεκασμού για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και των δεδομένων από κάθε δακοπαγίδα, εφαρμόζει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρόγραμμα NT4D εφαρμόζεται στις περιοχές Χαλαζόνι και Εξοχικό, όπου τα συνεργεία ψεκασμού -το κάθε τρακτέρ δηλαδή- είναι εφοδιασμένα με ένα κινητό τηλέφωνο που σε πραγματικό χρόνο μεταδίδει δεδομένα για το σημείο που βρίσκονται. Ετσι υπάρχει η δυνατότητα μέσω σχετικής εφαρμογής κάποιος από τον υπολογιστή του ή ακόμη και από το κινητό του να παρακολουθεί την πορεία των τρακτέρ και από ποια σημεία έχουν περάσει.

Οπως μας εξήγησε χθες, ημέρα εφαρμογής δολωματικού ψεκασμού, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος που από το γραφείο του παρακολουθούσε την εξέλιξη, αυτή η διαδικασία δίνει τη δυνατότητα να έχουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα και έτσι οι όποιες διορθώσεις απαιτούνται, να γίνονται εκείνη τη στιγμή.

Επίσης σημαντικό είναι ότι κινητό τηλέφωνο με συγκεκριμένη εφαρμογή έχουν και οι παγιδοθέτες, που καταγράφουν καταρχήν τη θέση της παγίδας αλλά και τις μετρήσεις που κάνουν. Ετσι υπάρχουν δεδομένα τόσο για το δίκτυο των παγίδων στην περιοχή, το σύνολο του πληθυσμού του δάκου, αλλά και για το αν είναι αρσενικοί ή θηλυκοί. Ολα αυτά τα στοιχεία που διοχετεύονται σε πραγματικό χρόνο, μπαίνουν σε μια βάση δεδομένων και προσφέρουν τη συνολική εικόνα μιας περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι η αξιολόγηση μπορεί να γίνει άμεσα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER