Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 09:19

Μεσσηνία: Δεν υπάρχουν προβλήματα από δάκο στις ελιές

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Δεν υπάρχουν προβλήματα από δάκο στις ελιές

 

Καλά πάει μέχρι τώρα η ελαιοκομική χρονιά στη Μεσσηνία, όσον αφορά την εικόνα του δάκου.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας με έδρα την Καλαμάτα, δεν έχουν εντοπιστεί προσβολές από τον δάκο, όμως το επόμενο διάστημα, Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, που βρίσκεται μπροστά μας, είναι το πλέον κρίσιμο. Ωστόσο υπάρχουν περιοχές με σημάδια προσβολών από την παρατεταμένη ξηρασία, με αφυδάτωση του ελαιοκάρπου, κατάσταση που μπορεί να αναστραφεί.

Ο διευθυντής Γιάννης Κυριακόπουλος μας ενημέρωσε ότι τελείωσε ο πρώτος γενικός ψεκασμός δακοκτονίας και σε κάποιες περιοχές ξεκίνησε ο δεύτερος. Οι ψεκασμοί διενεργούνται ανάλογα με τις ενδείξεις των δακοσυλλήψεων, όπως αποτυπώνονται στο δίκτυο των παγίδων. Ο διευθυντής μάς υπενθύμισε πως με βάση τη διατιθέμενη χρηματοδότηση έχουν δυνατότητα να κάνουν 3,5 ψεκασμούς. Μας εξήγησε ότι ο δεύτερος ψεκασμός, αυτή την περίοδο χρειάζεται κατά βάση σε παραλιακές περιοχές ή περιοχές με ιδιαίτερες συνθήκες μικροκλίματος, με υγρασία.

Ο κ. Κυριακόπουλος επεσήμανε πως “συγκριτικά με την περσινή περίοδο η εικόνα του ελαιοκάρπου είναι σημαντικά διαφοροποιημένη. Πέρα από τη γενική εικόνα που δεν υπάρχουν προσβολές, υπάρχουν περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί παρατεταμένη ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό εντοπίζεται σε άγονα φτωχά εδάφη, με μειωμένη υδατοϊκανότητα. Δείχνει αφυδάτωση καρπού, κατάσταση όμως που είναι αναστρέψιμη”.

Τέλος, ο διευθυντής επιβεβαίωσε ότι είναι πιο όψιμη φέτος η χρονιά.

Γ.Σ.


NEWSLETTER