Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 08:27

Λίγα φιστίκια με καλή τιμή βγαίνουν αυτές τις ημέρες σε Μπουρνιά και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 

Καλή ποιότητα, μειωμένη ποσότητα και παραγωγή και βελτιωμένη τιμή σε σχέση με πέρυσι, είναι η εικόνα για τα πρώτα φιστίκια που βγαίνουν στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη.

Η χρονιά για το προϊόν που αποτελεί για την περιοχή συμπληρωματικό της πρώιμης πατάτας, δεν ξεκίνησε καλά. Και αυτό γιατί φυτεύτηκαν πολύ λιγότερα στρέμματα, μετά την περσινή κακή χρονιά, κατά την οποία τα φιστίκια πουλήθηκαν στα 90 λεπτά και οι παραγωγοί ζημιώθηκαν. Πρόβλημα υπάρχει και με τον σπόρο, καθώς δεν υπάρχει πρωτογενής πιστοποιημένος, αλλά σπόρος από τη μία χρονιά στην άλλη.

Τα πρώτα φιστίκια που έχουν βγει και ξεραίνονται (το αλώνισμα θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας) δείχνουν ότι η ποιότητα είναι πολύ καλή, όμως υπάρχει μειωμένη ποσότητα, τα φιστίκια στα φυτά δεν είναι πολλά.

Οι ενδείξεις για την τιμή είναι αισιόδοξες, αφού αναμένεται να είναι υψηλότερη από την περσινή, η οποία όμως κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί ελπίζουν στην καλύτερη δυνατή τιμή που πρόκειται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι το κόστος της καλλιέργειας ήταν μεγάλο, καθώς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ρεύμα και πετρέλαιο είχαν πάρει την ανηφόρα.

Γ.Σ.