Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 17:54

Συναγερμός στην Τριφυλία για τον ιό καστανής ρυτίδωσης στην ντομάτα

Γράφτηκε από τον
Συναγερμός στην Τριφυλία για τον ιό καστανής ρυτίδωσης στην ντομάτα

Για πρώτη φορά στη χώρα μας διαπιστώθηκε ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών ντομάτας σε δείγμα ντομάτας θερμοκηπίου στην Κρήτη και έχει σημάνει συναγερμός στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.

Μάλιστα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας με ανακοίνωση του διευθυντή Αντώνη Παρασκευόπουλου δίνονται σαφείς οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί σε περίπτωση προσβολής.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Ο ιός αυτός περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής (alert list) του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (EPPO) και η παρουσία του διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στη Γερμανία και Ιταλία το 2018. Αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς και μεταδίδεται με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και πιθανόν με τον μολυσμένο σπόρο. Οι βομβίνοι (Bombus terrestris) μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης των φυτών.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Μόνιμη Επιτροπή Υγείας των Φυτών (ScoPaff) κατά τη συνεδρίασή της (Ιούλιος 2019) έλαβε απόφαση για επίσημα μέτρα με σκοπό την αποφυγή της εισόδου και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού ToBRFV. Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Μέτρα και ορθές πρακτικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την εκρίζωση του ιού. Στους καλλιεργητές τομάτας, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση και τις απώλειες στις καλλιέργειές τους και να εκριζώσουν τον ιό ToBRFV, συστήνονται τα κάτωθι μέτρα: Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου. Συστηματικός έλεγχος των σπορείων και απομάκρυνση / καταστροφή των φυταρίων που τυχόν έχουν προσβληθεί ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. Χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων για φύτευση. Ελεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά τη μεταφύτευσή τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S ή αποβουτυρωμένου γάλακτος (τουλάχιστον 3.5% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη). Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα κ.λπ.), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κ.λπ. εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου. Υπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER