Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 12:58

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για την καταπολέμηση του δάκου

Γράφτηκε από την
Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για την καταπολέμηση του δάκου

Υπέρ του δολωματικού ψεκασμού για την καταπολέμηση του δάκου τάσσεται η παράταξη «Ανυπότακτα Φιλιατρά», καθώς το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μη εφαρμογή του στην περιοχή, αλλά να γίνουν ψεκασμοί από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» και ο εκλεγμένος τοπικός τους σύμβουλος Βασίλειος Σπυρόπουλος με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν υποβάθμιση του Τοπικού Συμβουλίου από τη δημοτική αρχή και τονίζεται ότι σε αυτή την υποβάθμιση συμμετέχει η πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων του συνδυασμού «Ανοδος».

Στην ανακοίνωση αναφέρουν:

«Τα "Ανυπότακτα Φιλιατρά" λειτουργώντας καινοτόμα κι έχοντας πάντα ως στόχο την αναβάθμιση της πόλης, αναφορικά με το θέμα της δακοκτονίας είναι σταθερά κι αμετακίνητα υπέρ του δολωματικού ψεκασμού από εδάφους, για τους παρακάτω λόγους:

1. Περιβαλλοντικούς – κλιματολογικούς: Ενα απ΄ τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα απασχολήσει τις ζωές μας είναι σίγουρα το περιβαλλοντικό – κλιματολογικό. Τις συνέπειες ήδη τις βιώνουμε.

2. Υγειονομικούς: Στην περιοχή μας οι ιατρικοί δείκτες είναι στο κόκκινο. Γεμίσαμε καρκίνους.

3. Οικονομικούς: Οικοσύστημα σε ισορροπία και μη βομβαρδισμένο με τις “ατομικές βόμβες” παντοκτόνων χημικών ουσιών, είναι αφετηρία γενικότερης αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης των Φιλιατρών. Η πόλη δεν είναι μόνο ο αγροτικός τομέας. Επίσης η συγκεκριμένη μέθοδος καταπολέμησης είναι και ουσιαστικότατη μέθοδος παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου. Στη δε οικονομία υπάρχει ένα κόστος που δε φαίνεται π.χ. η ανθρώπινη ζωή και κάθε βιωτική ζωή δεν κοστολογείται. Η θανάτωση των ωφελίμων εντόμων δεν κοστολογείται. Η ρύπανση των υπογείων υδάτων και πηγών δεν κοστολογείται.

Στον τομέα της οργάνωσης και του ελέγχου του δολωματικού ψεκασμού από εδάφους, τα "Ανυπότακτα Φιλιατρά" εμπιστεύονται απόλυτα τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, μια καλοοργανωμένη, επιστημονικά στελεχωμένη και μαχόμενη υπηρεσία που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών, με τεράστια επιτεύγματα. Με το κύρος της μάχιμης αυτής δημόσιας υπηρεσίας, θα πραγματωθεί ο δολωματικός ψεκασμός από εδάφους στην πόλη μας. Οπως γίνεται και στις γύρω περιοχές. Στον τομέα δε του ελέγχου πρέπει να δίνουν το "παρών" και οι Φιλιατρινοί παραγωγοί. Λειτουργώντας ως υπεύθυνοι καλλιεργητές και πολίτες.

Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης σε συνάρτηση με την καλλιεργητική αναβάθμιση της ελιάς λόγω του δολωματικού ψεκασμού από εδάφους, καθώς και με τη συμμετοχή του καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας στο πρόγραμμα: “Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας” το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το νομό, είναι καθοριστικότατοι παράγοντες ανάπτυξης και τόνωσης του αισθητά μειωμένου εισοδήματος του ελαιολάδου ως προϊόντος.

Τα "Ανυπότακτα Φιλιατρά" μιλάνε με τη γλώσσα της αλήθειας και είναι σε μια διαρκή σύγκρουση με το παλιό που πεθαίνει, αλλά δεν ψαρεύουν σε θολά νερά. Τα "Ανυπότακτα Φιλιατρά" δεν ήρθαν για να φύγουν.

Τα "Ανυπότακτα Φιλιατρά" καταγγέλλουν: την υποβάθμιση του Τοπικού Συμβουλίου από τη δημοτική αρχή. Το έγγραφο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ήρθε στο δήμο στις 06/12/2019 και στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών ήρθε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 15/01/2020. Η δε προθεσμία κοινοποίησης της απόφασης στη ΔΑΟΚ έληγε στις 17/01/2020. Πρακτική εξόφθαλμης υποβάθμισης του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών. Γιατί αυτή η αρνητικότατη καθυστέρηση; Μήπως επειδή υπάρχει βούληση υπέρ του ψεκασμού καλύψεως;

Σε αυτή την επικίνδυνη πρακτική υποβάθμισης του θεσμικού οργάνου της πόλης των Φιλιατρών συμμετέχει η πλειοψηφία των εκλεγμένων τοπικών συμβούλων του “Ανοδος”.

Το ζήτημα του δολωματικού ψεκασμού της δακοκτονίας δεν θεωρείται λήξαν για τα "Ανυπότακτα Φιλιατρά". Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με σημείο αναφοράς πάντα τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον».


NEWSLETTER