Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 16:57

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τον αγροτικό τομέα

Γράφτηκε από την
Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τον αγροτικό τομέα

Τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή στη Μεσσηνία, αναδείχθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη, ο βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, με εκπροσώπους του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου του νομού.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων ανέδειξαν τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την αγροτική παραγωγή εν μέσω της πανδημίας, με κυριότερα μεταξύ άλλων τα εξής:
Τη μεγάλη μείωση της απορρόφησης των αγροτικών προϊόντων και κηπευτικών εξαιτίας του 3μηνου κλεισίματος της εστίασης, του περιορισμού των μετακινήσεων των παραγωγών στις λαϊκές αγορές εκτός νομού και της επερχόμενης ιδιαίτερα προβληματικής χρονιάς για τον τουρισμό και τον ανεφοδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων. Τη σημαντική μείωση των εξαγωγών αγροτικών κηπευτικών προϊόντων. Τη μη διευκόλυνση των παραγωγών για τις πληρωμές των επιταγών τους, σε αντίθεση με την παράταση που δόθηκε στους χονδρεμπόρους. Την καταστροφική χρονιά για τους κτηνοτρόφους, ιδίως των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της διάθεσης αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, εξ αιτίας της πανδημίας. Την κατακόρυφη πτώση των τιμών ελαιολάδου όλη την τελευταία δεκαετία, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, όπου το κόστος συγκομιδής υπερβαίνει τα έσοδα των παραγωγών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάσεις εγκατάλειψης των ελαιώνων.
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών για τις ενέργειες που προσέφυγε, μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούσαν, μεταξύ άλλων: Τα μέτρα στήριξης που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένων των τουριστικών χαρακτηριστικών της Μεσσηνίας, σε μια τουριστική περίοδο που θα είναι ιδιαίτερα προβληματική. Τις καθυστερήσεις αξιοποίησης του Φιλιατρινού φράγματος, έργου ζωτικής σημασίας που θα αρδεύει 35.000 στρέμματα και θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, η οποία σημειωτέον δεν απαντήθηκε ποτέ από τον κ. Βορίδη και θα επανακατατεθεί. Τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που συμπιέζουν τις τιμές των παραγωγών, με μέτρα που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συνεκτίμηση του κόστους παραγωγής στη διαμόρφωση των τιμών. Τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και την υποχρηματοδότηση στη δακοκτονία με αίτημα να αυξηθεί το ποσό της φετινής χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας και ο αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας. Το τεράστιο πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος τους που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί μεσσηνιακής πατάτας εξ αιτίας των τεράστιων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών αιγυπτιακής πατάτας. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων.
Ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής Στ. Αραχωβίτης χαρακτήρισε άτολμη την πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός κ. Βορίδης, ο οποίος δεν αξιοποιεί εδώ και έναν χρόνο την επιστολή με προτάσεις στήριξης της ελαιοκομίας που απέστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Χόγκαν. Ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου και να αφήσει τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις μέτρων που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι» με κύριο σημείο την ανάγκη άμεσης παροχής πιστώσεων μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (αλλά δεν προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ) και μέτρα στήριξης κάθε κλάδου ξεχωριστά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μέσω του εργαλείου των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (de minimis).


Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνουν τους αγρότες αφορούν το εκτιμώμενο ελάχιστο ποσό που απαιτείται άμεσα, για την αποφυγή της κατάρρευσης της παραγωγής.
Κλείνοντας ο κ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε για νέα και δια ζώσης πλέον, μετά την αναστολή των περιοριστικών όρων, συνάντηση με τους φορείς των αγροτών στην Μεσσηνία το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, με πίεση σε όλα τα επίπεδα, μέσα και έξω από την βουλή.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι πρόεδροι της Ομάδας Παραγωγών Xώρας “Νηλέας” Γιώργος Kόκκινος, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών “Η Τριφυλία” Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων “Ελαιώνας” Νίκος Αθανασόπουλος, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, οι πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κοντοβουνίων Παναγιώτης Βουδούρης και ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Πετρόπουλος.
Συμμετείχαν, επίσης, η Μαρία Βεργινάδη, συντονίστρια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Τσορώνης, μέλος της Ν.Ε.


NEWSLETTER