Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 20:30

Διαμαρτυρία Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Διαμαρτυρία Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης

Τα μηχανήματά τους συγκεντρώνουν τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου στις 11 το πρωί, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος παρατηρεί ότι “μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τη μικρομεσαία αγροτιά. Παρά το ότι έχουμε ενάμιση μήνα δράσης και έντονων διαμαρτυριών, σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας, με πολλά προϊόντα να βρίσκονται σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής (γάλα, κρέας, πατάτα κ.ά.), η κυβέρνηση μας αφήνει προκλητικά αβοήθητους” και προσθέτει: “Τη μία ο δάκος, την άλλη οι τιμές, φέτος ο καύσωνας, οι ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουμε να μείνουμε για τρίτη χρονιά χωρίς εισόδημα. Ηδη η καταστροφή στην καρπόδεση μετά τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μάη, είναι μεγάλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις - περιοχές είναι καθολική. Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός, οι αγρότες καταστρεφόμαστε. Καμία ανοχή, καμιά πίστωση χρόνου, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας”.
Μετά τη συγκέντρωση των μηχανημάτων θα ακολουθήσει γενική συνέλευση του συλλόγου.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης ζητεί: “Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων (γάλα, κρέας, πατάτα κ.ά.). Αμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις. Αποζημίωση στο 100% για την παραγωγή και το κεφάλαιο. Η δικαιολογία του ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την καταστροφή είναι γελοία. Εδώ και τώρα να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση. Αμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού”.


NEWSLETTER