Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 21:45

Διαμαρτυρία αγροτών σήμερα στην Καλαμάτα ζητώντας αποζημιώσεις για πατάτες και ελιές

Γράφτηκε από τον

 

Με αιτήματα να αποζημιωθούν για την οικονομική καταστροφή από τη φετινή παραγωγή της πρώιμης πατάτας και για τη σοβαρή ζημιά στην επερχόμενη ελαιοπαραγωγή από τον καύσωνα κατά την καρπόδεση, αγρότες από την περιοχή της Μεσσήνης μπήκαν χθες, διαμαρτυρόμενοι, με τα τρακτέρ τους στην Καλαμάτα.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση και την απελπισία τους εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης, που όπως λένε δεν έχει δώσει ευρώ στους πατατοπαραγωγούς για την καταστροφή που οφείλεται και στα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά στα ελαιόδεντρα κατά την καρπόδεση.

Μαζί τους ήταν και κτηνοτρόφοι που διαμαρτυρήθηκαν για τις διαχρονικά χαμηλές τιμές στο γάλα και τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τιμή που πωλείται το τυρί, καθώς και για το γεγονός ότι δεν πούλησαν αρνιά για το Πάσχα, λόγω του κορονοϊού.

Οι αγρότες μπήκαν με τρακτέρ τους στο κέντρο της Καλαμάτας από τον πεζόδρομο της Αριστομένους και πραγματοποίησαν στάση στο ύψος της κεντρικής πλατείας. Εκεί ενημέρωσαν τον κόσμο για τους λόγους της κινητοποίησής τους. Η πορεία με τα τρακτέρ σταμάτησε μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας, στην οδό Ψαρών, όπου κόπηκε η κυκλοφορία από τη Σόλωνος έως την Αριστείδου. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν στη νότια είσοδο του Διοικητηρίου.

Σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι είναι αναχρονιστικός ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και πρέπει να αλλάξει, για να καλύπτει και τη ζημιά της ελιάς κατά την καρπόδεση. Διαμαρτυρήθηκαν ότι η πατάτα πωλείται 13 λεπτά στον παραγωγό και σε σούπερ μάρκετ πωλείται πάνω από 1 ευρώ.

Επεσήμαναν πως για 3η συνεχόμενη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα πάρουν εισόδημα. Σημείωσαν ότι οι πατατοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει ευρώ για αποζημίωση - ενίσχυση και δεν θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν στα κτήματά τους. Επέκριναν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη που αδιαφορεί και καταστρέφει τις νέες γενιές αγροτών. Παρατήρησαν ότι τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχουν πάρει χρήματα από την πρώιμη πατάτα και χρωστούν. Ζήτησαν να σταματήσουν οι εισαγωγές πατάτας και να μάθει ο κόσμος να τρώει ελληνικά προϊόντα. Εκαναν λόγο για κοροϊδία και ζήτησαν από πολιτικούς να μην έρθουν για ψήφους. Επεσήμαναν ότι έβγαλαν 1.000 τόνους και στο λογαριασμό με τον έμπορο έκανε να δίνουν.

Κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν πως πωλούν το γάλα 70 λεπτά και το τυρί δεν έχει κάτω από 7 ευρώ, ενώ σημείωσαν πως τους έμειναν απούλητα τα αρνιά. Παρατήρησαν, επίσης, ότι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για την καταστροφή από τις πλημμύρες του 2016, γιατί έχουν βάλει την καταβολή των αποζημιώσεων στα ΠΣΕΑ.

Τέλος, υπήρξε αναφορά και κατά του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, που δεν κατέβηκε να τους συναντήσει.

Τη συμπαράστασή τους σε αγρότες και κτηνοτρόφους εξέφρασαν οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και στον επισιτισμό - τουρισμό της Μεσσηνίας.

Γ.Σ.