Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 15:18

Καλαμάτα: Το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο επίκεντρο του 6ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Καλαμάτα: Το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο επίκεντρο του 6ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Το ζήτημα του ΠΟΠ Καλαμάτα στις επιτραπέζιες ελιές, η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου που επηρεάζει την οικονομία της Μεσσηνίας, η ποιότητα του ελαιολάδου και τα ολοκληρωμένα προγράμματα φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου, κυριάρχησαν στο 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς το απόγευμα του Σαββάτου στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ”.

Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Μενέλαος Κουτέλας μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρότυπος Δήμος”, σύμβουλος Βασίλης Τζαμουράνης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ) Δημήτρης Πετρόπουλος.

Ο Βασίλης Δημόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ), ενημέρωσε για το έργο και τις δυνατότητες του Εργαστηρίου και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ελαιολάδου του “Kalamata Olive Oil Awards 2020”, που έγιναν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Τα βραβεία δόθηκαν: Το 1ο στο ελαιόλαδο “Angel” της εταιρείας Δραγώνα. Το 2ο στο ελαιόλαδο “Mani” της εταιρείας Μπλάουελ. Το 3ο μοιράστηκαν το ελαιόλαδο της οικογένειας Δούζη από την Αλαγονία και η Iliada της ΑΓΡΟΒΙΜ.

Το καλύτερο βιολογικό ήταν το “Kondea” Αμφισσας και το καλύτερο ΠΟΠ το “Lesvos Gold”, ποικιλίας κολοβής. Δόθηκαν κι έπαινοι στο ελαιόλαδο “Τριφτά” της εταιρείας Χαρίτου και σε δύο ελαιόλαδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

Ο Α.Σ. Καλαμάτας - οργανωτής του φεστιβάλ τίμησε για την προσφορά τους το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο που συνταξιοδοτείται, τον Γιώργο Κόκκινο (της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας”) και τον Γεώργιο Ζακυνθινό, καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ) Πελοποννήσου.

Ακολούθησαν εισηγήσεις: Από τον Παύλο Νησιανάκη, DVM, χημικό MSc, Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ, με θέμα “Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα”. Τον Γιάννη Κυριακόπουλο, διευθυντή Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, γεωπόνο, με θέμα “Εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία. Προβλήματα – προτάσεις”. Τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, διευθυντή Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, γεωπόνο, με θέμα “Αποτίμηση της ελαιοκομικής περιόδου 2019 - 2020. Προοπτικές”.

Το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής.