Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 16:21

Μειωμένη η φετινή παραγωγή σταφίδας - Στόχος να μην πέσει η τιμή κάτω από 1,5/κιλό

Γράφτηκε από τον

 

Μειωμένη κατά 20% με 25% σε σχέση με πέρυσι που υπήρχε υπερπαραγωγή, αλλά καλύτερη ποιοτικά, αναμένεται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή της σταφίδας.

Την εκτίμηση αυτή έκανε στην “Ε” ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος. Επεσήμανε πως στόχος είναι η τιμή να παραμείνει στα περσινά επίπεδα και δήλωσε αισιόδοξος για την υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης της σταφίδας.

Ειδικότερα, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι “η παραγωγή είναι μικρότερη κατά 20% με 25% σε σχέση με πέρυσι. Ποιοτικά, όμως, είναι καλύτερη, καθώς βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες και η μείωση της παραγωγής”. Διευκρίνισε πως “η φετινή είναι μια κανονική χρονιά. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές είχαμε υπερπαραγωγή”.

Οσον αφορά την τιμή ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου επεσήμανε ότι “στόχος μας είναι η τιμή να μην είναι κάτω από την περσινή, 1,50 με 1,60 ευρώ το κιλό. Τώρα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πού θα διαμορφωθεί. Οι παραγωγοί πρέπει να εμπιστευτούν τους συνεταιρισμούς και την Ενωσή μας, γιατί θα πάρει την καλύτερη τιμή και γρηγορότερα. Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, πιστεύουμε πως θα το πετύχουμε”.

Ακόμα, για την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς ανέφερε πως “ο κορονοϊός κάνει δύσκολα τα πράγματα στην κατανάλωση. Γιατί όταν είναι μειωμένες οι δραστηριότητες στα μαγαζιά εστίασης, είναι μειωμένη και η ζήτηση της σταφίδας”.

Για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ο κ. Σωτηρόπουλος παρατήρησε πως “το παλεύουμε 4 χρόνια, πετύχαμε τη συνδεδεμένη μετά από 2 χρόνια. Είμαστε αισιόδοξοι, το συζητήσαμε με τον υπουργό και το δέχθηκε και βρήκαμε από πού θα είναι η χρηματοδότηση. Για 15 - 20 χρόνια η σταφίδα θα ξαναπάρει μια σημαντική ανάσα, θα ανανεωθούν σταφιδοφυτείες γερασμένες. Είναι κοστοβόρα καλλιέργεια, όπως κοστοβόρο είναι να στήσεις ένα κτήμα σταφίδας από την αρχή”.

Γ.Σ.