Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 12:50

Ένωση Μεσσηνίας: Μειωμένη παραγωγή, σταθερή η τιμή στη σταφίδα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ένωση Μεσσηνίας: Μειωμένη παραγωγή, σταθερή η τιμή στη σταφίδα (βίντεο)

 

Ποιοτική είναι η φετινή παραγωγή της σταφίδας, μειωμένη 10% - 30% σε σχέση με πέρυσι και με την ελπίδα η τιμή να παραμείνει στο 1,60 ευρώ, στα επίπεδα του 2019.

Υπάρχει ελπίδα για έγκριση προγράμματος αναδιάρθρωσης και η Ενωση Μεσσηνίας που για την περσινή σταφίδα έδωσε 1,70 ευρώ στους παραγωγούς -10 λεπτά παραπάνω- και συνεργάζεται με την Παναιγιάλειο Ενωση, ξεκίνησε την τυποποίηση του προϊόντος.

Αυτά τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Λαζόγιαννης και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Πάζιος. Επεσήμαναν ότι στη Μεσσηνία υπάρχουν 850 παραγωγοί σταφίδας, με 7.000 στρέμματα και 2.400 τόνους, ενώ 24.000 τόνοι είναι πανελλαδικά η παραγωγή. Σημείωσαν πως “υπάρχει ζήτηση και δεν μπορούμε να καλύψουμε. Τη σταφίδα ζητούν βόρειες χώρες”.

“Αρχίζει κάποιο ενδιαφέρον για να μεγαλώσει η καλλιέργεια. Το μεγάλο έγκλημα είναι ότι έχουμε πέσει στη μονοκαλλιέργεια κι εγκαταλείφθηκαν προϊόντα που έζησαν τη Μεσσηνία”, παρατήρησε αρχικά ο κ. Λαζόγιαννης. Στάθηκε στη συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ενωση, “στη στρατηγική για το πώς θα αναπτύξουμε το προϊόν, στα αργά και σταθερά βήματα. Τα ανεβοκατεβάσματα στην τιμή τα... ζήσαμε” και ανέφερε πως “προέχει να έχουμε προϊόν”. Υπενθύμισε ότι “καταφέραμε να εντάξουμε τη σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι παραγωγοί πήραν 48 ευρώ το στρέμμα επιπλέον”.

Για την αναδιάρθρωση ο πρόεδρος παρατήρησε πως “έχουμε διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί σε 5ετές πρόγραμμα, υπάρχουν τα χρήματα, το είδαν θετικά”. Εκανε λόγο για προϊόν που όλο εξάγεται, εκτίμησε πως “σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα” και μίλησε για γερασμένο πληθυσμό και γερασμένα κτήματα.

Επεσήμανε πως “είναι άριστη ποιότητα, αλλά μειωμένη η παραγωγή, 10% - 30% ανάλογα με την περιοχή” και για την τιμή παρατήρησε: “Να διατηρήσουμε την περσινή τιμή. Στο 1,50 ευρώ το κιλό όποιος παραδώσει στην Ενωση και θα μπει στην εκκαθάριση. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε πόσο θα είναι το τελικό ποσό. Οποιος δεν θέλει εκκαθάριση, η τιμή είναι στο 1,60”.

Ο κ. Λαζόγιαννης απηύθυνε έκκληση στους παραγωγούς “να εμπιστευτούν τον συνεταιρισμό, μόνο από τον συνεταιρισμό μπορούμε να κερδίσουμε κάτι περισσότερο”.

Ο γενικός διευθυντής Γ.    Πάζιος ενημέρωσε για την απόπειρα τυποποίησης του συνεταιρισμού, με το 10κιλο κιβώτιο σταφίδας που ξεκίνησε. Είπε πως “είναι ζωτικό ζήτημα, μεγάλο στοίχημα το πώς θα το αγκαλιάσουν οι καταναλωτές, οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες. Θα είναι ανταγωνιστική η τιμή”. Ενημέρωσε ότι θα βγει και σε συσκευασία 250 γραμμαρίων, που θα διατίθεται σε κυλικεία σχολείων και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Παρατήρησε “μακάρι να το αγκαλιάσουν, θα απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα. Είναι μια απόπειρα που αξίζει να στηριχθεί”.

Ο κ. Πάζιος παρατήρησε ότι η χρονιά είναι καλή, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία με την Παναιγιάλειο και είπε πως πέρυσι ήταν 1,60 ευρώ η τιμή και όσοι την έφεραν στην Ενωση τους δόθηκε ένα 10λεπτο επιπλέον, συνολικά 1,70 ευρώ το κιλό.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφίδας από την Ενωση Μεσσηνίας είναι:

Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: Σε Μεσσήνη και Γιάλοβα.

Τρίτη - Πέμπτη: Στους Γαργαλιάνους.

Πέμπτη: Στους Κόμπους

 

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER