Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 15:46

Αίτημα επαναλειτουργίας γραφείου ΔΑΟΚ Τριφυλίας στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από την

Τις θέσεις του για το αίτημα του συνδυασμού «Ανυπότακτα Φιλιατρά» σχετικά με την επαναλειτουργία του γραφείου της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και την ίδρυση Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων στα Φιλιατρά, με το οποίο συμφωνεί, διατυπώνει ο συνταξιούχος γεωπόνος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Χαράλαμπος Βλαστός.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πριν δέκα χρόνια, για το ίδιο αντικείμενο του θέματος, ο υπογράφων εκδήλωσε ενδιαφέρον επικοινωνώντας με διαφόρους φορείς, προκειμένου στα πλαίσια του καταρτισθέντος νομοσχεδίου για τη συγκρότηση και λειτουργία των περιφερειών να μεταφερθεί η Διεύθυνση Γεωργίας στην πόλη των Φιλιατρών, διότι η ως άνω περιοχή είναι η μεγαλύτερη από άποψη αγροτικής οικονομίας στην πρώην επαρχία Τριφυλίας. Επίσης βρίσκεται σε προνομιακή θέση από άποψη απόστασης μεταξύ των δήμων και κοινοτήτων της παραπάνω επαρχίας, καθώς και διαθέτει τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές (Κ.Ε.Γ.Ε. Φιλιατρών).
Δυστυχώς διάφοροι παράγοντες, για δικούς τους λόγους, απέρριψαν την πρωτοβουλία αυτή και η Διεύθυνση Γεωργίας παρέμεινε στην Κυπαρισσία. Εναλλακτικά προτάθηκε, στην περίπτωση μη μεταφοράς της Διεύθυνσης Γεωργίας στα Φιλιατρά, η ίδρυση Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, εξ αιτίας του ότι ευρίσκετο υπό κατασκευήν το Φιλιατρινό φράγμα. Στην περιοχή θα συσταθεί Γ.Ο.Ε.Β. (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη διαχείριση των 8.000.000 κ.μ. (δυναμικότητα του φράγματος). Την εποπτεία λειτουργίας του παραπάνω οργανισμού θα έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα πρέπει να σκύψουν με ενδιαφέρον στο εν λόγω θέμα παραβλέποντας τις αρνητικές, ενδεχομένως, εισηγήσεις και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τα ταλαίπωρα Φιλιατρά των 9.000 κατοίκων έχουν απογυμνωθεί από σχεδόν όλες τις υπηρεσίες. Η δημιουργία των παραπάνω υπηρεσιών καθίσταται επομένως επιτακτική ανάγκη. Με την παρούσα συμμετέχω στην προσπάθεια αυτή ενεργά».