Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 15:36

Ζητούν ενίσχυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Να συμπεριληφθούν και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Τριφυλίας στα μέτρα αποζημίωσης που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών.

Σημειώνει ότι οι παραγωγοί είναι σε αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή του συλλόγου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, το δήμαρχο Τριφυλίας και τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, αναφέρεται:
«Η περιοχή της Τριφυλίας είναι το τρίτο κέντρο θερμοκηπίων στην χώρα μας. Η έκταση των θερμοκηπίων ανέρχεται σε 3300 στρέμματα. Η καλλιεργητική περίοδος αρχίζει τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται μέσα έως τέλη Ιουλίου. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι η τομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, το φασόλι, η μελιτζάνα και σε μικρότερη έκταση τα λοιπά κηπευτικά. Η συγκομιδή αρχίζει Μάρτιο και ολοκληρώνεται τέλη Ιουλίου. Ο κύριος όγκος παράγεται τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Ο κλάδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή είναι ο πλέον δυναμικός και το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος χωρίς καμιά αμφιβολία χαρακτηρίζεται από τις καταστρεπτικές συνέπειες της πανδημίας, η οποία στο ξεκίνημά της βρήκε τις καλλιέργειες της περιοχής στο μέγιστο της παραγωγικής δυναμικότητάς τους. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου που αναφέραμε παραπάνω.
Η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι τεράστια. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο αν μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δραστηριότητά μας, με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια οικονομική ζημιά στο εισόδημά μας και στην οικονομία της περιοχής, αλλά και στην τροφοδοσία στο μέλλον της αγοράς με θερμοκηπιακά προϊόντα.
Υστερα από σχετική ανακοίνωση στα ΜΜΕ, ενημερωθήκαμε για την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποζημιωθούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή της Κρήτης.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε η περιοχή μας να συμπεριληφθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός και να αποζημιωθεί η περιοχή, γιατί οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία».

Κ.Μπ.