Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 09:17

Μεσσηνία: Αρκετά όψιμη η ελαιοπαραγωγή - Με χαμηλές αποδόσεις ξεκίνησε η μαυρολιά

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Αρκετά όψιμη η ελαιοπαραγωγή - Με χαμηλές αποδόσεις ξεκίνησε η μαυρολιά

 

Οψιμη είναι η φετινή χρονιά της ελαιοπαραγωγής για τις μαυρολιές της Μεσσηνίας, που είναι η πρώιμη ποικιλία στο νομό.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει δειλά - δειλά, ο καρπός είναι καθαρός, όμως οι πρώτες αποδόσεις δεν είναι καλές και τα μηνύματα δεν φαίνονται ενθαρρυντικά. Τιμή συγκεκριμένη για το μαυρολίσιο λάδι δεν ακούγεται και κανείς δεν δίνει για την ώρα.

Τα στοιχεία αυτά μας σημείωσε ο Λάζαρος Σύρνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου, μιας περιοχής με αρκετές μαυρολιές.

“Δειλά - δειλά έχει ξεκινήσει ο κόσμος να μαζεύει τα αργιολόγια, που πέφτουν από ρυγχίτη”, μας είπε ο πρόεδρος και παρατήρησε: “Σε αποδόσεις δεν πάνε καλά. Είναι όψιμη η παραγωγή, 20 μέρες πίσω, είναι πράσινες οι ελιές. Είναι καλός, καθαρός ο καρπός. Κανείς δεν τολμάει να δώσει τιμή. Πέρυσι ξεκίνησε με 3,10, με 3,20 ευρώ. Λένε ότι θα είναι καλή τιμή, αλλά δεν λένε ποια θα είναι η καλή τιμή. Πράξη δεν έχει γίνει”.

Οσον αφορά σοβαρά ζητήματα που παρατηρούνται, ο Λ. Σύρνος αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατών, στη χαμηλή τιμή του πυρήνα και στα οικονομικά προβλήματα των ελαιοτριβείων, ιδιωτικών και συνεταιριστικών, επισημαίνοντας: “Είναι λίγοι οι εργάτες, ακριβά τα μεροκάματα. Τα πράγματα είναι χάλια με τον πυρήνα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα ελαιοτριβεία και στους παραγωγούς θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Πυρηνελαιουργοί μας λένε «ρίξε τον πυρήνα και θα δούμε τι θα δώσω». Η μεταφορά του μας κοστίζει 7,5 με 8 ευρώ τον τόνο και δεν θα πάρουμε ούτε 6 ευρώ. Για το συνεταιρισμό μας είναι η 3η συνεχόμενη κακή χρονιά. Θα κλείσουν ελαιοτριβεία και δεν θα ραβδίσουν παραγωγοί. Κάθε χρόνο και χειρότερα”.

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του Α.Σ. Κορυφασίου εκτίμησε πως “λείπουν 180.000 ευρώ από τον συνεταιρισμό τα δύο τελευταία χρόνια από την τιμή του λαδιού και τον πυρήνα, ενώ τα μεροκάματα είναι ακριβά και η φορολογία υψηλή” και κατέληξε, απογοητευμένος: “Πάει και αυτός ο χρόνος. Εχει τελειώσει ο αγρότης, πώς θα ζήσει, πώς θα επενδύσει;”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER