Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 18:25

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης κατά της κυβέρνησης

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης κατά της κυβέρνησης

Την κυβέρνηση γιατί “έχει αφήσει τελείως αβοήθητους” τους αγρότες, επικρίνει δριμύτατα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Παρατηρεί πως “δεν έχει δώσει ούτε μισό ευρώ από τις αποζημιώσεις που έχει «υποσχεθεί» και οι παραγωγοί παραμένουν σε απόγνωση, χρεωμένοι από την απώλεια εισοδήματος τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και των ζημιών των προηγούμενων ετών και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών”.
Για τη διαδικασία ενίσχυσης των αγροτών - ελαιοπαραγωγών που έχει ξεκινήσει, ο σύλλογος ζητεί: “Επέκταση της προθεσμίας για την υποβολή του φακέλου - αιτήματος από τους ελαιοπαραγωγούς και διευκόλυνση των παραγωγών να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στην έδρα του δήμου, αφού ο δήμος διαθέσει έναν υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό. Να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε νέα ειδική ενίσχυση, στην οποία να ενταχθούν οι συνταξιούχοι αγρότες και οι ετεροεπαγγελματίες ελαιοκαλλιεργητές. Στα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών της ελιάς Καλαμών να ενταχθούν και οι παραγωγοί της ελιάς ποικιλίας Καλαμών διπλής κατεύθυνσης. Εδώ και τώρα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών - κτηνοτρόφων. Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών. Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας”.
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα βασικά προϊόντα του τόπου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, σημειώνει: “Σε καλλιέργειες όπως η ελιά Καλαμών η κατάσταση είναι τραγική. Μετά από μια δύσκολη χρονιά που οι παραγωγοί πούλησαν στο κόστος παραγωγής ή και πιο χαμηλά, φέτος είναι ακόμα χειρότερα, αφού οι τιμές βρίσκονται στα τάρταρα, με μέσο όρο στα 0,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι δίνουν τιμή μόνο για τα μεγάλα νούμερα και αρνούνται να πάρουν τα μικρότερα. Στο λάδι η τιμή άρχισε να πέφτει από τις πρώτες 10 μέρες συγκομιδής, έχει φτάσει στα 2,40 ευρώ το κιλό και έχει φθίνουσα πορεία. Η ειδική ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο είναι ψίχουλα, στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχεί ούτε στα 0,15 λεπτά το κιλό και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των τελευταίων χρόνων από καιρικά φαινόμενα που δεν αποζημιώνονται, ελλιπή δακοκτονία, χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, το μέτρο εξαιρεί τους συνταξιούχους αγρότες ελαιοκαλλιεργητές και όλους τους ετεροεπαγγελματίες. Ομως, η ζημιά αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών, είναι οριζόντια και καθολική και δεν έχει κάνει διακρίσεις και ειδικά οι συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις συντάξεις πείνας των 230 ευρώ. Επιπλέον ορίστηκε η προθεσμία των 10 ημερών, προκειμένου χιλιάδες αγρότες να υποβάλουν την αίτηση για την ενίσχυση και αυτό μέσα σε συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού”.