Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013 10:56

Πρόσκληση διαβούλευσης για ελαιόλαδο και νέα ΚΑΠ από την ομάδα παραγωγών "Νηλέας"

Γράφτηκε από την
Πρόσκληση διαβούλευσης για ελαιόλαδο και νέα ΚΑΠ από την ομάδα παραγωγών "Νηλέας"

Πρόσκληση σε διαβούλευση για το ελαιόλαδο, για την επέκταση του ΠΟΠ σ’ όλη τη Μεσσηνία και για τη νέα ΚΑΠ, με σκοπό την κοινή δράση, απευθύνει η Ομάδα Παραγωγών "Νηλέας" σε ελαιουργικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών και ελαιοπαραγωγούς του νομού. Για το σκοπό αυτό οργανώνει συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας τη Δευτέρα στις 7.30 το βράδυ, "για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην τοπική μας οικονομία".

 

Στην πρόσκλησή του ο "Νηλέας" σημειώνει αναλυτικά: 

«Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, εκτίμησή μας είναι ότι εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, διανύουμε παράλληλα μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη στην οποία οι χειρισμοί που θα κάνουμε ως χώρα, ως οργανώσεις αλλά και ως παραγωγοί, θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία του τόπου μας, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πορεία των τιμών του ελαιολάδου.

Κανείς δεν παραγνωρίζει τη λάθος, έως ανύπαρκτη στρατηγική, που έχει ακολουθήσει η χώρα μας στο θέμα του ελαιολάδου, αλλά και της γεωργίας γενικότερα. Πρέπει να δεχτούμε όμως ότι και όλοι εμείς που ζούμε από το ελαιόλαδο, δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών για τον τρόπο που λειτουργούμε. Απόδειξη είναι ότι ο καθένας μας θα είχε να προτείνει κάτι για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά όταν έρχεται η ώρα των πρωτοβουλιών αφήνουμε τη δράση για τους "άλλους", αφού έχει επικρατήσει δυστυχώς η αδιέξοδη λογική ότι "δεν γίνεται τίποτα".

Εμείς όμως στο "Νηλέα" έχουμε μια διαφορετική άποψη την οποία με τις μικρές μας δυνάμεις προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε πράξη.

Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελαιολάδου, κατά συνέπεια και της τοπικής μας οικονομίας, αλλά και της ελληνικής γεωργίας γενικότερα. Η δημιουργική μας παρέμβαση σ΄ αυτές τις εξελίξεις εκτιμάμε ότι είναι επιβεβλημένη, διότι αφενός είμαστε οι αποδέκτες των παραπάνω πολιτικών, αφετέρου δε με τη συμμετοχή και τη δράση μας μπορούμε να επηρεάσουμε προς όφελός μας τις εξελίξεις.

Αναφερόμαστε στην επέκταση της ΠΟΠ Καλαμάτα και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία θα ισχύσει από το 2014 έως το 2020. Για το μεν ΠΟΠ Καλαμάτα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά, στην ουσία όμως τίποτα δεν θα αλλάξει, αν το ΠΟΠ δεν αξιοποιηθεί από μας στην προοπτική ανάδειξης του μεσσηνιακού ελαιολάδου ως, αν όχι το καλύτερο, τουλάχιστον ένα από τα καλύτερα επώνυμα ελαιόλαδα του κόσμου. Οσο για τη νέα ΚΑΠ όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί σημαντικά το εισόδημά μας, αν δεν επιδείξουμε από την πλευρά μας την απαραίτητη οργάνωση, με την οποία ως εργαλείο θα καταφέρουμε να αντλήσουμε χρήματα που κατευθύνονται μέσω του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ στην αγροτική ανάπτυξη, τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας.

Για την εκμετάλλευση των παραπάνω ευκαιριών και αντιμετώπιση των δυσκολιών, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση η οποία αφορά την κοινή μας δράση σε τοπικό επίπεδο και την οποία θέλουμε να διαβουλευτούμε με όλους εσάς που μας συνδέει η ίδια κοινή αγωνία.

Γι’ αυτό και σας περιμένουμε στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.30 για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην τοπική μας οικονομία». 


NEWSLETTER