Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 10:20

Αναστασόπουλος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την


Ερωτήσεις προς τον δήμαρχο Καλαμάτας απηύθυνε και τοποθετήθηκε για το σημαντικό θέμα της προστασίας του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ο σύμβουλος του “Ανοιχτού Δήμου” Χρήστος Αναστασόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Μεταξύ των ερωτήσεων προς τον δήμαρχο, ήταν: “α) Γιατί καθυστερήσατε τόσο να αναλάβετε πρωτοβουλία χάραξης κοινής γραμμής με τους υπόλοιπους δημάρχους της Μεσσηνίας και να φέρετε το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ.; Να υπενθυμίσω πως οι ενέργειές σας έλαβαν χώρα μετά τη σχετική παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξής μας Μανώλη Μάκαρη, στην προηγούμενη συνεδρίαση. β) Πραγματικά θεωρείτε πως είναι ενδεδειγμένη τακτική το να αναλάβετε πρωτοβουλία διοργάνωσης σύσκεψης απευθύνοντας πρόσκληση σε δήμους και φορείς άλλων περιοχών, εκτός Μεσσηνίας, με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων επί του προβλήματος που έχει ανακύψει; Και αν ναι, με ποια πρόθεση και με ποιες προτάσεις σκέφτεστε να προσέλθετε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση; γ) Επειδή στην εισήγηση δεν γίνεται σχετική αναφορά, ποια είναι η εξέλιξη του θέματος που προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι με το αίτημα του σωματείου Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αναγνωριστεί ως εθνικός φορέας και την έντονη αντίδραση φορέων της Μεσσηνίας λόγω της μη εκπροσώπησής τους στη οργάνωση αυτή και ποια ήταν η παρέμβασή σας επί του θέματος;”.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αναφέροντας: “Ενώ τα σκέλη της εισήγησης της δημοτικής αρχής σχετικά με τις δράσεις που απαιτούνται για την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος μας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, θεωρώ απαράδεκτο, αδιανόητο το τελευταίο σκέλος, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος μας θα αναλάβει πρωτοβουλία διοργάνωσης σύσκεψης απευθύνοντας πρόσκληση σε δήμους και φορείς των Νομών Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών, με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την ελιά ποικιλίας Καλαμών και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Οπως απαράδεκτο θεωρώ επίσης το ότι πολιτικοί παράγοντες της Μεσσηνίας εκφράζονται υπέρ της διεύρυνσης του προϊόντος ΠΟΠ σε όμορους με τη Μεσσηνία νομούς. Δεν διαπραγματεύεσαι κάτι που δικαιωματικά σου ανήκει και σίγουρα όταν αυτό συμβαίνει, δεν γίνεται με δική σου πρωτοβουλία. Μια τέτοια κίνηση είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία των προϊόντων ΠΟΠ και θα αποβεί μοιραία για τα συμφέροντα των Μεσσήνιων παραγωγών τα οποία εκπροσωπούμε”.
Καταλήγοντας, εξήγησε πως “η στάση μου αυτή δεν διαπνέεται από τοπικιστική διάθεση, αλλά από σεβασμό και προσήλωση στη φιλοσοφία των προϊόντων ΠΟΠ και από γαστρονομικό «πατριωτισμό»”.