Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 08:11

Προσδοκίες στην Τριφυλία από τις υψηλές τιμές των αγγουριών

Γράφτηκε από την
Προσδοκίες στην Τριφυλία από τις υψηλές τιμές των αγγουριών

 

Η μεγάλη ζήτηση αγγουριών για εξαγωγές οδήγησε σε αύξηση της τιμής από 0,25 σε 0,85 ευρώ το κιλό, σκορπίζοντας χαμόγελα στους παραγωγούς της Κρήτης που έχουν ξεκινήσει ήδη τη συγκομιδή, ενώ στην Τριφυλία αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του agrotypos.gr

"Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας (σ.σ. Νομός Χανίων), Γιώργος Χαλκιάς, τόνισε τα εξής: «Τα αγγούρια, σε αντίθεση με τις ντομάτες, από τις αρχές του έτους πήραν μια ξαφνική αύξηση των τιμών. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Από τα επίπεδα των 25 έως 30 λεπτών το κιλό που ήταν μέχρι τις μέρες των Χριστουγέννων έφτασαν σήμερα να πωλούνται στα 80 έως 85 λεπτά. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην χώρα μας είναι να κάνουν προγραμματισμό και να μην ρίχνουν μεγάλες ποσότητες των προϊόντων ταυτόχρονα στην αγορά».      

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής (σ.σ. Νομός Ηρακλείου), Νίκος Μαρουλάκης, ανέφερε: «Μέχρι αυτή την εποχή έχουμε συγκομίσει το 50% της παραγωγής αγγουριού. Η συγκομιδή του αγγουριού είναι στο φουλ Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αν και συγκομίζουμε αγγούρια μέχρι τον Απρίλιο αλλά οι ποσότητες είναι μικρές. Ο συνεταιρισμός καλλιεργεί ετησίως 400 στρέμματα αγγουριού σε θερμοκήπια. Το 90% της παραγωγής εξάγεται και το 10% πωλείται εγχώρια. Από Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού ήταν σε εξευτελιστικά επίπεδα, από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό. Αρχές Ιανουαρίου έφτασαν απότομα στο 1 ευρώ το κιλό λόγω αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές. Η Ισπανία καθορίζει τις διεθνείς τιμές στο αγγούρι. Φέτος είχαν μια υπερπαραγωγή με αποτέλεσμα οι τιμές να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και πολλοί Ισπανοί να τα πετάνε στα χωράφια. Επίσης τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η μείωση των ποσοτήτων έφερε αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές και απογείωση των τιμών».

Από αρχές έως τέλη Οκτώβρη γίνεται η φύτευσή του και τώρα είμαστε στα μέσα της συγκομιδής. Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Παραγωγών Κηπευτικών Ιεράπετρας «Α.Σ. Ανατολή», Αντώνης Ζαχαριαδάκης, δήλωσε ότι «όλο το 2020 οι τιμές των αγγουριών ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου κυμαίνονταν από 30 έως 40 λεπτά το κιλό. Από 1η Ιανουαρίου 2021 ξαφνικά έχουμε μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές και άνοδο των τιμών, που οφείλεται στις ζημιές λόγω της κακοκαιρίας που υπήρξαν στην Ισπανία».

Ο Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά της Τριφυλίας, σε επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο, ανέφερε τα εξής: «Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις αγγουριών. Από τα τέλη Ιανουαρίου θα βγουν τα πρώιμα αγγούρια της περιοχής, ενώ από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι κοπές των μεγάλων ποσοτήτων και τελειώνουν τον Ιούνιο που ξεκινά η επόμενη καλλιέργεια. Οι φυτεύσεις γίνονται καλά, χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω καιρικών συνθηκών»".


NEWSLETTER