Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 09:18

Καλαμάτα: Μάχη προστασίας της πατάτας από τον πάγο στον Μπουρνιά

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Μάχη προστασίας της πατάτας από τον πάγο στον Μπουρνιά

Τη μάχη για την προστασία της πρώιμης πατάτας από τον πάγο ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα οι παραγωγοί στον Μπουρνιά της Καλαμάτας. Και αυτό γιατί η θερμοκρασία στην περιοχή της καλλιέργειας έπεσε πολύ χαμηλά, μεταξύ 0 και 1 βαθμού τις πρώτες πρωινές ώρες.

“Αυτή την εβδομάδα, δύο μέρες βάλαμε αντιπαγετική προστασία στις 5 το πρωί και μία στις 2”, μας είπε ο παραγωγός - αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας.
Ανέφερε ότι πρόβλημα για την πρώιμη πατάτα αποτελούν οι πολλές βροχές το τελευταίο διάστημα, όμως παρατήρησε πως ο καλός καιρός, η ηλιοφάνεια του Δεκεμβρίου, ευνόησαν το προϊόν και ήδη τα φυτά έχουν πετάξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι πρώτες πατάτες θα βγουν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Ο κ. Δούβας επιβεβαίωσε ότι φέτος φυτεύτηκαν πολύ λιγότερα στρέμματα, εξαιτίας των κακών συνεχόμενων χρονιών για την πρώιμη πατάτα, και ανέφερε πως φυτεύτηκαν σταδιακά, σε διάφορους χρόνους και όχι όλες μαζί ή κοντά κοντά, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, παρατήρησε ότι για πρώτη φορά φυτεύτηκαν πατάτες τον Ιανουάριο, είτε γιατί ήταν φθηνότερος ο σπόρος είτε γιατί εκτιμήθηκε πως με μικρότερες ποσότητες που έχουν μπει, θα βελτιωθεί η τιμή.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας ανέφερε ότι δεν είναι ευνοϊκά τα πράγματα, καθώς οι γαλλικές πατάτες έχουν 8 λεπτά στη διεθνή αγορά, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πατάτας.
Κλείνοντας, ευχήθηκε να μειωθούν οι βροχές και επεσήμανε πως η ολονύχτια μάχη για την προστασία από τον πάγο είναι μπροστά, καθώς ο Φεβρουάριος είναι παγόπληκτος μήνας.
Γ.Σ.


NEWSLETTER