Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 16:20

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: Διαμαρτυρία για αγροτικά δάνεια

Γράφτηκε από την


Δικηγορικά γραφεία καλούν αγρότες στην περιοχή της Μεσσήνης για χρέη από παλιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας.

Για το γεγονός αυτό αντιδρά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης και σήμερα στις 11 το πρωί πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της πόλης.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “τα κοράκια των funds και των τραπεζών άρχισαν να ακονίζουν τα νύχια τους, ετοιμαζόμενοι να γδάρουν αγρότες της περιοχής μας!” και παρατηρεί: “Τις τελευταίες ημέρες δικηγορικά γραφεία καλούν συνάδελφους αγρότες, ουσιαστικά βάζοντάς τους το μαχαίρι στο λαιμό, για τα χρέη που έχουν οι αγρότες της περιοχής από παλιά δάνεια που είχαν πάρει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα - ΑΤΕ. Πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο «κόκκινο» πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Για τα συγκεκριμένα δάνεια η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή η τιμή π.χ. της πατάτας, αλλά και των άλλων αγροτικών προϊόντων, όλα αυτά τα χρόνια παίρνει σταθερά τον κατήφορο. Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής που ανεβαίνει σταθερά, τη φοροληστεία και τα υπόλοιπα χαράτσια από το κράτος, το αυξημένο κόστος ζωής για την αγροτική οικογένεια, διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση στα χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά”.
Μεταξύ άλλων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης απαιτεί και διεκδικεί: “1) Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ. 2) Να αναπληρωθεί στο 100% τώρα το χαμένο εισόδημα, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενης παραγωγής. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. 3) Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

(Φωτογραφία αρχείου)