Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 08:02

Συνάντηση συνεταιρισμών για την πατάτα: Συμφώνησαν στο ΠΟΠ, διαφώνησαν στο όνομα

Γράφτηκε από τον
Συνάντηση συνεταιρισμών για την πατάτα: Συμφώνησαν στο ΠΟΠ, διαφώνησαν στο όνομα

 

Η πρωιμότητα του προϊόντος και το γεγονός ότι διατίθεται φρέσκο, από το χωράφι, ήταν τα πια σημαντικά συμπληρωματικά στοιχεία που στάλθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την καθιέρωση της ονομασίας της πατάτας Καλαμάτας ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το ΠΟΠ της πατάτας να προλάβει την επόμενη χρονιά. Με το ΠΟΠ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων. Ωστόσο, με το όνομα "Καλαμάτα" αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τη Μεσσήνη και παραγωγοί της περιοχής να μη μετάσχουν στο ΠΟΠ.

 

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

 Αυτά τονίστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, παρουσία των επικεφαλής των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας και Μεσσήνης.

«Το ΠΟΠ ενισχύει την αποτροπή των ελληνοποιήσεων και κατοχυρώνει την επωνυμία», παρατήρησε ο κ. Αλευράς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε ότι με το ΠΟΠ «συγκεντρώνεις, ελέγχεις το προϊόν και δεν το μπερδεύεις με ελληνοποιήσεις».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας  επεσήμανε ότι «είναι στο χέρι της Πολιτείας να λύσει το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, να έχει τη δική της ταυτότητα η πατάτα μας».

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία θα στηρίξει την προσπάθεια παρέχοντας συμβουλές, προέτρεψε σε λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και ανέφερε πως γίνονται έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Παρατήρησε ότι «για την τεκμηρίωση του ΠΟΠ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα σε σχέση με την ΠΓΕ (Περιοχή Γεωγραφικής Ενδειξης). Απαιτείται ισχυρή τεκμηρίωση που να καταδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής». Και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσουν από την πλευρά τους να συντομευτούν οι διαδικασίες.

Ο μελετητής Φώτης Κουτρουμπής ενημέρωσε ότι «οι ελλείψεις ήταν τεχνικά ζητήματα, όπως κάποιος κανονισμός που άλλαξε». Παρατήρησε ότι «το υπουργείο αρχικά, προφορικά, δεν ήθελε να θέσουμε καθαρά θέμα πρωιμότητας. Φοβούνταν την ένσταση από την Κύπρο και σημείωσε: «Εγγράφως τώρα μας είπαν να επιμείνουμε στην πρωιμότητα. Πρώιμη και φρέσκια είναι τα χαρακτηριστικά της πατάτας της περιοχής και αυτά τα τεκμηριώσαμε. Τα στείλαμε στο υπουργείο την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και θα υπάρχει δημοσίευση 2 μηνών για την Ελλάδα για τη διαδικασία των ενστάσεων στη χώρα και μετά θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η προθεσμία για τις ενστάσεις είναι 6 μήνες. Προσπαθούμε μήπως προλάβουμε του χρόνου».

Ο κ. Μπλάνας εξέφρασε την πίστη ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Μεσσήνης για το ΠΟΠ Καλαμάτα, για το όνομα.

«Το όνομα "Καλαμάτα" πουλάει παντού», του απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης κι εξήγησε ότι πρόκειται για προσπάθεια - πρόταση του Α.Σ. Καλαμάτας. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Μεσσήνης ανταπάντησε ότι «πουλάει σε λάδι, σύκα και ελιές, η Μεσσήνη, όμως, έχει την πατάτα. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο αν θέλουν να συμμετέχουν».

 


NEWSLETTER