Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 08:30

Δύσκολη χρονιά βλέπει ο Γ. Γκούμας: “Στα 45 λεπτά η πρώιμη πατάτα” (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Βγαίνουν από τη Δευτέρα δειλά δειλά, στα χωράφια της Μεσσήνης και στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, οι πρώτες φετινές πρώιμες πατάτες, με τιμή στα 45 λεπτά το κιλό οι πιο χοντρές.

Η χρονιά είναι δύσκολη, συνέχεια της προηγούμενης, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην αγορά, ελληνική και του εξωτερικού, εξαιτίας του κορονοϊού. Η κατανάλωση είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η εστίαση παραμένει κλειστή, και υπάρχει ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών, λόγω των επιπτώσεων από τον κορονοϊό και της ζημιάς από τον πάγο στις 17 Φεβρουαρίου.

Αυτή την κατάσταση μας επεσήμανε ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, ο οποίος παίρνει τις πρώτες πατάτες.

“Είναι αρκετά καλή η ποιότητα, βγαίνει κυρίως σπούντα που φυτεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου” μας είπε και μας ενημέρωσε ότι οι πρώτες πατάτες βρίσκονται ήδη στην αγορά της Αθήνας και σήμερα θα φύγει το πρώτο αυτοκίνητο για εξαγωγή, για την αγορά της Πολωνίας.

Παρατήρησε ότι η τιμή είναι στα 45 λεπτά οι πιο χοντρές, γιατί “λόγω του κορονοϊού η αγορά δεν επιτρέπει μεγαλύτερες τιμές, αφού η κατανάλωση είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας”.

Ο κ. Γκούμας εξήγησε ότι “συνεχίζεται η περσινή κατάσταση, με τα προβλήματα της διάθεσης. Εργάζεται το 50% των λαϊκών αγορών και ο κλάδος της εστίασης είναι κλειστός”.

Ανέφερε, ακόμα, ότι οι κακές καιρικές συνθήκες το Φεβρουάριο οδήγησαν σε μειωμένη στρεμματική απόδοση, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην αγορά λόγω του κορονοϊού.

Για την αγορά της Πολωνίας, που είναι ο βασικότερος εισαγωγέας, μας πληροφόρησε ότι τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 39.000 και ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ περιμένει στην ουρά, καθώς τα μέτρα είναι αυστηρά.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ο παγετός στις 17 Φεβρουαρίου προκάλεσε ζημιές και η παραγωγή είναι μειωμένη, και ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στην ανάγκη πραγματικής αποζημίωσης των παραγωγών και να δοθεί και αποζημίωση για τις επιπτώσεις από την πανδημία, αφού η αγορά δεν λειτουργεί, όπως θα λειτουργούσε χωρίς τον κορονοϊό.

Οσον αφορά τις εισαγωγές, κυρίως των αιγυπτιακών, ο κ. Γκούμας ανέφερε ότι είναι κάτω του 50% σε σχέση με πέρσι, αλλά λόγω των συνθηκών, η αγορά αργεί και οι τιμές τους διαμορφώνονται στα 35 λεπτά, είναι φθηνές παρότι είναι λιγότερες.

Γ.Σ.