Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 09:26

Μέτωπο Μεσσηνίας - Λακωνίας για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Μέτωπο Μεσσηνίας - Λακωνίας για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

 

Λάκωνες και Μεσσήνιοι συνυπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την ελιά Καλαμάτας, με στόχο την απόσυρση της απόφασης Αποστόλου και την επέκταση της ΠΟΠ στη Νότια Πελοπόννησο.

Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη των παραγωγικών φορέων Λακωνίας και Μεσσηνίας για την «ελιά Καλαμάτας». Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε από τριμελή διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Σπάρτης μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις αποφάσεις της συνάντησης περιλαμβάνονται:

Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου - επιτροπής από εκπροσώπους των φορέων των παραγωγών (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) και των μεμονωμένων παραγωγών των εμπλεκόμενων νομών.

Η σύνταξη μνημονίου συνεργασίας στη βάση των αποφάσεων α) του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 18-12-2020 και β) του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στις 22-3-2021.

Στόχοι της συνεργασίας και της κοινής δράσης θα είναι:

- Να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική.

- Να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Ν. Ηλείας), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικά - κοινωνικά χαρακτηριστικά.

- Να υπάρξει εθνική πολιτική προστασίας και προώθησης της βρώσιμης ελιάς και στο επίπεδο της παραγωγής και στο επίπεδο της επεξεργασίας και της εμπορίας, με στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τη στήριξη της τιμής στον παραγωγό.

Η συντονιστική επιτροπή θα συνεργαστεί και θα παρακολουθήσει από κοντά την ομάδα εργασίας, που συστάθηκε από υπηρεσιακά στελέχη με απόφαση του περιφερειάρχη, για την τεκμηρίωση και υποστήριξη του αιτήματος της επέκτασης της ΠΟΠ στους όμορους νομούς.

Τέλος, οι συμμετέχοντες έκαναν έκκληση στους θεσμικούς εκπροσώπους, δημάρχους, περιφερειάρχη και βουλευτές των νομών, να εργαστούν από κοινού για την κατάργηση - απόσυρση της ρύθμισης Αποστόλου με πολιτική απόφαση.

Τη συνδιάσκεψη συγκάλεσαν ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Κανακάκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Βλήτας και Νίκος Φλώρος. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν και παρενέβησαν: Από τη Μεσσηνία οι Γιάννης Πάζιος διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας (φορέα καταχώρισης Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ),  Σταύρος Αδαμόπουλος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας και πρόεδρος Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), Γεώργιος Κόκκινος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέα, Γιάννης Σταθόπουλος μεταποιητής / τυποποιητής / εξαγωγέας και αντιπρόεδρος ΣΥΜΕΠΟΠ.

Από τη Λακωνία οι βουλευτές Νεοκλής Κρητικός, Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Πέτρος Δούκας δήμαρχος Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης Δήμου Σπάρτης, Ευάγγελος Βαλιώτης επικεφαλής παράταξης Δήμου Σπάρτης, Κώστας Γρηγορίου πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Γκοριτσάς, Περικλής Φλώρος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αναργύρων, Παναγιώτης Κόλλιας πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βρονταμά, Στυλιανός Μιχαλούτσος εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου, Παναγιώτης Φαρλέκας παραγωγός από Βρονταμά, Φίλιππος Πήλιουρας παραγωγός από Γεράκι, Δημήτρης Σαράντης παραγωγός από Γεράκι, Γεώργιος Φλώρος παραγωγός από Αγίους Αναργύρους, Ιωάννης Παναρίτης πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας, Παναγιώτης Φλώρος πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γεώργιος Μπουραζάνης πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας, Αικατερίνη Βαλιώτη εκπρόσωπος της εταιρείας “Sparta Gourmet”, Κώστας Παναγιωτόπουλος εκπρόσωπος της εταιρείας “Alea”.

Ως τεχνικοί σύμβουλοι συμμετείχαν οι Κώστας Πεϊμανίδης μηχανολόγος μηχανικός από τη Μεσσηνία και Σταύρος Χρυσαδάκος γεωπόνος από τη Λακωνία.


NEWSLETTER